Isteni olasz kuglóf, avagy panettone: csokis változatban még finomabb
Mutatós ünnepi desszert az olasz kuglóf, amely kandírozott gyümölcsökkel is mennyei, de csokidarabokkal lesz igazán fenséges.
Egy jó kuglófnak mindig van helye az ünnepi asztalon. Legyen az születésnap, karácsony vagy éppen húsvét, az egyszerű kevert tésztával garantáltan sikert aratsz. Ez a változat ráadásul a klasszikus csokis ízben készül, így ha ezt sütöd, akkor egy csapásra a csokirajongók szívébe is belophatod magad.
A tészta nagyon egyszerű, még tojás sem kell hozzá, hiszen a sűrű és szaftos textúráért az almaszósz felel. Talán még nem tudod, de az egyes gyümölcspépek kevert tésztákban kiválóan helyettesítik a tojást: hidratálják és összefogják azt. Ha többet is megtudnál a különféle tojáshelyettesítő alternatívákról, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk bővebben.
A megadott mennyiségek egy kb. 25 cm átmérőjű kuglófsütő formához elegendőek.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, kakaót, sót, szódabikarbónát, sütőport és a cukrokat.
Egy másik tálban keverjük össze a folyékony hozzávalókat, majd adjuk a szárazakhoz, és egységesítsük a masszát.
Kevés olajjal alaposan kenjük ki a sütőformát, figyeljünk arra, hogy minden kis mélyedésbe kerüljön zsiradék. Szórjuk meg kevés liszttel, majd fordítsuk fel, és óvatosan ütögessük ki belőle a felesleget.
Öntsük a masszát a formába, és tegyük 45-50 percre 175 fokra előmelegített sütőbe. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e. Vegyük ki a kuglófot, és 15 percig hagyjuk hűlni a formában. Ezután fordítsuk fel, és óvatos mozdulatokkal borítsuk ki belőle a sütit.
Amíg a kuglóf hűl, készítsük el az öntetet. A csokit adjuk a kókuszkrémhez, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel. Hagyjuk kissé kihűlni, hogy enyhén besűrűsödjön, majd öntsük a kihűlt kuglófra. Tetszés szerint cukorgyönggyel vagy tengeri sópehellyel szórjuk meg.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu