Húsvéti répatorta kuglófformában sütve: elegáns desszert egyszerűen

répatorta kuglóf cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tavasz egyik kedvenc édessége, a répatorta kuglófformában kicsit izgalmasabb és elegánsabb külsőt kap az ünnepekre.

A répatorta akkor a legfinomabb, ha friss, édes, zsenge zöldségből készíted, erre tavasszal van a legnagyobb esélyed. Nem véletlen tehát, hogy húsvétkor ennek a süteménynek van nagy hagyománya.

Kezdőként is nyugodtan megsütheted, nagyon egyszerű recept, a lényeg, hogy jó puha és szaftos legyen. Ha még a sütőt sem szeretnéd bekapcsolni, akkor készíts répás energiagolyót, amelyet cukor helyett datolyával ízesíts. Bár máz nem lesz rajta, ízében tökéletesen hozza a répatortát. Ha pedig izgalmasabb külsőt szeretnél neki, akkor készítsd el tekercs formájában, tölteléknek pedig krémes mascarponét használj.

Ha igazán elegáns desszertet tennél az asztalra, próbáld ki kuglófformában a répás finomságot, mindenkit elvarázsol majd az alábbi recept. 

Répatortakuglóf

répatorta kuglóf recept ok

Hozzávalók 12 szelethez

Kuglóf:

  • 300 gramm cukor
  • 350 milliliter olaj
  • 4 darab tojás (L-es)
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 340 gramm liszt
  • 1.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.5 kávéskanál
  • 1 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 6 darab sárgarépa
  • 130 gramm darabolt dió vagy mogyoró

Máz:

  • 220 gramm krémsajt (natúr)
  • 60 gramm vaj
  • 250 gramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy közepes méretű kuglófformát vajazzunk és lisztezzünk ki vékonyan.

A sárgarépát tisztítsuk meg, és reszeljük le, a diót vagy a mogyorót vágjuk apróra. 

Egy tálban keverjük habosra a cukrot, az olajat, a tojást és a vaníliakivonatot. Forgassuk bele a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat, és keverjük csomómentesre. Keverjük hozzá a reszelt sárgarépát és a diót vagy a mogyorót. 

Öntsük a masszát a kuglófformába. Süssük tűpróbáig, 50-60 percig. Hagyjuk a formában 10 percig hűlni, majd óvatosan borítsuk ki egy rácsra, ahol hagyjuk teljesen kihűlni. 

Készítsük el a mázat. Egy kisebb tálban verjük habosra a krémsajtot és a vajat, majd forgassuk bele a porcukrot. Kenjük meg vele a kuglófot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon