Rumos csokiszalámi: ez az eredeti olasz változat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mégis mi az a csokiszalámi? Lehet, hogy elsőre bizarrnak hangzik, pedig egy isteni finom és nagyon kreatív kivitelezésű édességről van szó, amely biztosan mosolyt csal a barátok és a családtagok arcára.
A csokiszalámi eredetileg olasz desszert, amely étcsokiból, kekszből és különböző magvakból áll - véletlenül sem húsból. Sütés nélkül készül, egyedül arra kell várni, hogy a hűtőben összeálljon a forma és összeérjenek az ízek. Ha az elkészült szalámit beleforgatjuk porcukorba és átkötjük madzaggal, egészen biztosan megtévesztjük vele a vendégeinket.
Bármilyen magot beleszórhatunk, amit otthon találunk, legyen az mogyoró, mandula, dió, pisztácia. Mivel alapból is elég édes ez a desszert, az étcsokoládé a legjobb választás, de meg lehet próbálni tejcsokiból is. Elkészíthetjük az ünnepek előtt is ezt az édességet, hűtőben 1 hétig, fagyasztóban 1 hónapig eláll.
Ebből a receptből két szalámi jön ki, de mivel gyorsan elkészül és nagyobb adagokat is ugyanannyi munkával tudunk elkészíteni, érdemes lehet rögtön duplázni, mert a családtagok egészen biztosan elkapkodják a szalámiszeleteket egy perc alatt.
Sütés nélküli csokiszalámi
Hozzávalók 2 adaghoz
- 200 gramm étcsokoládé
- 85 gramm vaj
- 70 gramm kristálycukor
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 darab tojás+tojássárgája
- 170 gramm keksz (háztartási, vajas stb.)
- 2 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál rum
- 1 bögre magvak (dió, mogyoró, mandula)
Elkészítés:
1. A csokit és a vajat olvasszuk fel vízgőz fölött.
2. Keverjük össze a vaníliakivonatot, kristálycukrot, barna cukrot, tojást és tojássárgáját egy tálban, majd adjuk hozzá a csokoládéhoz. Folyamatosan kevergetve addig főzzük a vízgőz fölött, amíg a cukor el nem olvad, a massza pedig homogén nem lesz. Vegyük le a tűzről.
3. A magvakat daraboljuk össze (nem baj, ha nem lesznek olyan picik), majd kicsit pirítsuk le őket serpenyőben. A kekszet törjük kis darabokra. Keverjük őket bele a csokoládés masszába. Hagyjuk picit hűlni és megkötni.
4. Szedjük két részre a masszát, formázzunk belőlük rudat, majd csomagoljuk bele őket sütőpapírba vagy alufóliába, a végüket zárjuk le. Tegyük a hűtőbe egy pár órára.
5. Csomagoljuk ki a szalámikat, majd forgassuk bele őket porcukorba, így lesz téliszalámihoz hasonló külsejük. Karikákra vágva tálaljuk.
Fotó: Shutterstock