Krémes, csupa csoki torta: cékla tartja szaftosan a tésztát

6
Nyomtatás
csokitorta-ceklaval-recept2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Adj egy esélyt ennek a nagyon csokis tortának, a tésztája puha és kakaós, a máz pedig megkoronázza a süteményt!

A süti ízén nem érződik, az állagán viszont rengeteget dob a céklapüré, sokkal puhább, omlósabb és hidratáltabb lesz. Hasonlít a csupa csoki brownie-hoz, csak sokkal táplálóbb kiadásban. 

A sütemény tésztájába kakaópor és olvasztott étcsokoládé is kerül, de ha még összetettebb ízekre vágysz, akkor egy kevés kávéval is feldobhatod, és az olyan fűszerek, mint a fahéj vagy szegfűszeg, is jól állnak neki. 

Hogy igazán gazdag tortát tehess az asztalra, csokimázzal is koronázd meg: ehhez csak jó minőségű csokoládéra és habtejszínre lesz szükséged. 

Csokitorta céklával

csokitorta-ceklaval-recept

Hozzávalók x cm-es formához 20 cm átmérőjű formához

Tészta:

  • 200 g cékla
  • 250 ml tej
  • 30 g étcsokoládé
  • 200 g búzaliszt
  • 200 g kristálycukor
  • 50 g kakaópor
  • 2.5 tk. sütőpor
  • 0.25 tk. szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 80 ml napraforgóolaj
  • 1 ek. almaecet
  • 1 tk. vaníliakivonat

Csokimáz:

  • 180 g étcsokoládé
  • 250 ml habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A céklát pucoljuk meg, vágjuk 2 centis kockákra, majd forrásban lévő vízben főzzük meg 20-25 perc alatt. Mikor már könnyen belemegy a villa, készen van, szűrjük le.

A céklát pürésítsük simára a tejjel.

A tésztához az étcsokit daraboljuk össze, majd a mikróban olvasszuk fel pár másodperc alatt, és keverjük a céklapüréhez.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20 centis tortaformát.

Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a cukrot, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

Egy másik tálban keverjük össze az olajat, az ecetet, a vaníliát és a céklapürét. 

Vegyítsük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, keverjük csomómentesre a masszát, majd öntsük a tortaformába.

Toljuk a sütőbe 45-50 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a formában hűlni 10 percig.

A mázhoz törjük az étcsokit kisebb darabokra, majd tegyük egy hőálló tálba. A tejszínt melegítsük forrásig, majd rögtön öntsük a csokira. Hagyjuk állni 4-5 percig, míg megolvad a csoki, majd keverjük simára a krémet. 

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd robotgéppel habosítsuk fel.

Kenjük szét a torta tetején, majd kínálhatjuk is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon