Fehér csokis pöfetegkeksz: belül fantasztikusan puha

feher-csokis-pofeteg-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csodás ízű, különleges formájú édességet pöfetegként vagy ráncos kekszként is ismerheted. Mandulával, fehér csokival is ellenállhatatlan.

Ez a kívül ropogós, belül lágy keksz a nevét onnan kapta, hogy nagyon hasonlít a gomba kalapjára. A porcukorba forgatott süti még étvágygerjesztőbb, ha a külseje berepedezik, azaz ráncos lesz.

Az olaszok elsősorban citrommal, mandulával készítik, az amerikaiak pedig kakaóval vagy csokival, ám érdemes megkóstolni a narancsos változatot is. 

Az elkészítése hihetetlenül egyszerű, így kezdők is bátran próbálkozhatnak vele. Csak arra kell vigyázni, hogy ne süsd túl még akkor sem, ha a sütőből kivéve kicsit lágynak találod, különben kemény lesz. 

Fehér csokis pöfetegkeksz

feher-csokis-pofeteg

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 15 dkg fehér csoki
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db citrom
  • porcukor a forgatáshoz
Recept idők

Elkészítés:

A fehér csokit vízgőz felett olvasszuk össze a vajjal és a vaníliás cukorral. Amikor homogén a massza, vegyük le a tűzről, és várjunk, hogy egy kicsit hűljön. A tojásokat egyesével dolgozzuk hozzá.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a mandulával és a reszelt citromhéjjal, majd részletekben forgassuk a csokis masszához. 

Viszonylag lágy tésztát kapunk. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább két órára. 

Pihentetést követően vegyünk a tésztából evőkanálnyi adagokat, és formázzunk belőlük golyókat. Mindegyiket lapítsuk le egy kicsit. Forgassuk porcukorba, majd rendezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.

Toljuk előmelegített sütőbe, és süssük 170 fokon körülbelül 12-15 percig. Vegyük ki a sütőből, majd várjuk meg, míg a sütik legalább langyosra hűlnek, utána szedjük csak le a papírról. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük