Fehér csokis pöfetegkeksz: belül fantasztikusan puha
A csodás ízű, különleges formájú édességet pöfetegként vagy ráncos kekszként is ismerheted. Mandulával, fehér csokival is ellenállhatatlan.
Ez a kívül ropogós, belül lágy keksz a nevét onnan kapta, hogy nagyon hasonlít a gomba kalapjára. A porcukorba forgatott süti még étvágygerjesztőbb, ha a külseje berepedezik, azaz ráncos lesz.
Az olaszok elsősorban citrommal, mandulával készítik, az amerikaiak pedig kakaóval vagy csokival, ám érdemes megkóstolni a narancsos változatot is.
Az elkészítése hihetetlenül egyszerű, így kezdők is bátran próbálkozhatnak vele. Csak arra kell vigyázni, hogy ne süsd túl még akkor sem, ha a sütőből kivéve kicsit lágynak találod, különben kemény lesz.
Fehér csokis pöfetegkeksz
Hozzávalók 20 darabhoz
- 15 dkg fehér csoki
- 5 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 20 dkg liszt
- 10 dkg darált mandula
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db citrom
- porcukor a forgatáshoz
Elkészítés:
A fehér csokit vízgőz felett olvasszuk össze a vajjal és a vaníliás cukorral. Amikor homogén a massza, vegyük le a tűzről, és várjunk, hogy egy kicsit hűljön. A tojásokat egyesével dolgozzuk hozzá.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a mandulával és a reszelt citromhéjjal, majd részletekben forgassuk a csokis masszához.
Viszonylag lágy tésztát kapunk. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább két órára.
Pihentetést követően vegyünk a tésztából evőkanálnyi adagokat, és formázzunk belőlük golyókat. Mindegyiket lapítsuk le egy kicsit. Forgassuk porcukorba, majd rendezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
Toljuk előmelegített sütőbe, és süssük 170 fokon körülbelül 12-15 percig. Vegyük ki a sütőből, majd várjuk meg, míg a sütik legalább langyosra hűlnek, utána szedjük csak le a papírról.
-
2024-04-18 08:32:01
-
2024-04-09 10:16:01
-
2024-03-23 11:08:02
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!