Isteni finom csokoládéláva 20 perc alatt - Kívül roppanós, belül folyik a sűrű csokoládé

csokiláva cover2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kívülről olyan, mint egy szimpla csokis süti, de belül forró, sűrűn folyós csokoládé rejtőzik.

Ez az elegáns, mutatós, vendégeket elkápráztató desszertek legnagyobbika. Csak néhány alapanyag kell hozzá, az előkészítés sem tart sokáig, a sütés maga pedig csak 12 perc. Ami nagyon-nagyon fontos, az a csokoládé minősége, ez adja az egész építmény jellegét. A másik kulcs a technológia: fontos lépés a formák alapos kivajazása, mert ha nem jön ki sütés után a bögréből a sütemény, annyi a látványos fellépésnek.

A tálalás igazán nagy műsor, mert ha nem sült túl, akkor a sütemény tényleg roppanós lesz kívülről és folyékony belülről, amely nem csak Gombóc Artúr barátainak okoz elképesztő vizuális és gasztronómiai örömet egyszerre.

Csokoládéláva

csokiláva kicsi

Hozzávalók 4 darabhoz

  • vaj a kenéshez
  • 2 teáskanál Kakaópor (édesítetlen)
  • 50 gramm vaj
  • 50 gramm étcsokoládé (70-80 %-os)
  • 60 gramm kristálycukor
  • 1 darab tojás
  • 1 darab tojássárgája
  • 50 gramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 160 fokon.

Szükségünk lesz négy darab szufléformára vagy tűzálló bögrére. Ezeket egyenletesen kenjük ki a puha vajjal. Tegyük őket a hűtőbe, hogy a vaj megdermedjen. Vegyük ki, újra kenjük be vajjal, szórjunk bele kakaóport, amit ütögetve osszunk el a formákban. Tegyük vissza a hűtőbe, míg a krémet összeállítjuk. 

A csokoládét és a vajat olvasszuk fel egy lábos gőzölgő víz felett. Amikor felolvadt, tegyük félre, keverjük simára. Egy elektromos habverővel alaposan verjük fel a tojásokat a cukorral, míg ki nem fehérednek.

A csokoládéhoz keverjük hozzá a lisztet, majd óvatosan forgassuk hozzá a tojást. A keveréket osszuk szét a hűtőből kivett formák között. Tegyük a sütőbe, 12 percig süssük.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd tányérokra borítva tálaljuk, mondjuk egy kis fagylalt vagy tejszínhab társaságában.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük