Gombóc Artúr kedvenc piskótatekercse: rumos csokikrém kerül bele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A piskótatekercs készítésénél mindig arra törekedj, hogy vékony lapot süss, mert sokkal könnyeben tudod majd feltekerni.
A sütés mesterség, a kitanulásának első és legfontosabb lépése, hogy elsajátítsd a piskótakészítést, utána már játszi könnyedséggel gyárthatod majd a szemet gyönyörködtető piskótatekercseket és tortákat.
A tökéletes piskótatekercs készítésénél mindig törekedj arra, hogy vékony lapot nyújts, és arra is figyelj, hogy ne süsd túl az alapot, mert akkor élvezhetetlenül száraz lesz, és feltekerésnél törni fog a tészta. Fontos, hogy szorosan végezd a tekerést, ne maradjon benne levegő, mert akkor szeletelésnél nem lesz mutatós. Ha szeretsz dekorálni, kívülről krémmel vagy csokimázzal is befedheted a tekercset, de porcukorral vagy kakaóval meghintve is csodás lesz.
Csokoládés, rumos piskótatekercs
Hozzávalók 10 szelethez
Piskóta:
- 5 darab tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 9 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2 dkg kakaó
Töltelék:
- 0.5 dl tej
- 25 dkg porcukor
- 80 g tej- vagy étcsoki
- 25 dkg vaj
- 4 dkg kakaópor
- 2 evőkanál rum
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét.
A tojássárgáját a cukor felével keverjük habosra.
A cukor másik felét a tojásfehérjével verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk egybe a sárgájával.
A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót és a kakaót, alaposan keverjük egybe, majd forgassuk egybe a tojásos keverékkel.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, süssük tűpróbáig (8-12 perc).
A langyosra sült piskótát borítsuk tiszta konyharuhára és húzzuk le róla a sütőpapírt.
Melegítsük meg a tejet, keverjük el benne a porcukort és a csokidarabokat, majd vegyük le a tűzhelyről. Hagyjuk teljesen kihűlni. Adjuk hozzá a puha vajat, kakaót és a rumot, keverjük habosra.
A krémet kenjük a piskótalapra (ha szeretnénk, egy keveset tegyünk félre, így kívülről is be tudjuk majd vonni a piskótatekercset), majd tekerjük fel.
Fotó: Getty Images