Krémes, habos csokoládés sajttorta: rengeteg olvasztott csoki megy a krémbe

csokissajttorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rengeteg sajttortarecept létezik, de mind közül az egyik legfinomabb a csokoládés változat, amelynek a tésztájában és a krémjében is csokoládé van.

A sütemények közül talán a sajttorta az egyik univerzális kedvenc, legalábbis nem találkoztam még olyan emberrel, aki ne szerette volna. Nem véletlenül hoztunk már mi is annyiféle receptet rá, de meglepő módon eddig a csokoládés verzió kimaradt.

Szinte minden ugyanaz, mint a klasszikus recept esetében, csak éppen az alap kakaós kekszből készül, a krémbe pedig rengeteg olvasztott csokoládé kerül, ráadásul a torta tetejére még ganache is készül.

A krémben az összekötő anyag a tojás, két egész és egy sárgája kell hozzá, de ha kisebbek a tojások, nyugodtan mehet bele 3 egész is, fontos, hogy jól megkössön a krém.

Csokoládés sajttorta

csokissajttorta2

Hozzávalók 16 szelethez:

Tészta:

  • 125 gramm kakaós keksz
  • 6 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál cukor

Krém:

  • 200 gramm cukor
  • 340 gramm csokoládé
  • 900 gramm krémsajt
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 nagy darab tojás
  • 1 darab tojássárgája

Ganache:

  • 125 milliliter habtejszín
  • 280 gramm csokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A kekszet daráljuk le, a vajat olvasszuk meg. Keverjük össze az alapanyagokat egy tálban. Nyomkodjuk bele a tésztát egy 23 cm-es tortaforma aljába, de az oldalára is jusson belőle. Süssük meg a tésztát 180 fokon 10 perc alatt. Hagyjuk hűlni, mielőtt ráöntenénk a krémet.

Krém:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.

A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg. 

A krémsajtot keverjük robotgéppel habosra. Adjuk hozzá a cukrot, azzal is keverjük össze. Keverjük bele a kakaót, az olvasztott csokoládét és a vaníliát is, akkor jó, ha homogén, krémes a massza.

Egyesével adjuk hozzá a tojásokat - ha kicsik, lehet hármat is -, illetve a tojássárgáját. Keverjük alaposan össze.

Öntsük a krémet az elkészített tésztára, majd toljuk a sütőbe 50-60 percre. Akkor jó, ha picit remeg még a közepe. Kapcsoljuk le a sütőt, nyissuk résnyire az ajtaját, hagyjuk benne még kb. fél óráig. Ha letelt az idő, tegyük hűtőbe legalább 4 órára vagy egy éjszakára.

Ganache:

A tejszínt egy kis lábasban melegítsük fel. Mikor gyöngyözni kezd, öntsük rá a csokoládéra. Hagyjuk így 5 percig, majd keverjük krémesre, végül öntsük rá a tortára. Tegyük a hűtőbe, ha kihűlt, tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük