Selymes, csokoládés sült puding - Ha te se bírod megvárni, amíg kihűl a puding
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A desszert amilyen jól hangzik, olyan finom. A tejszínes, étcsokoládés krémet sütőben kell megsütni, majd, ízlés szerint, melegen vagy hidegen elfogyasztani. Mennyei!
Én azok közé az emberek közé tartozom, akik nem bírják megvárni, amíg kihűl a puding, muszáj az egészet még melegen befalnom. Nem is csak a várakozási idő miatt, az ízét és állagát is jobban szeretem úgy, sokkal krémesebb és lágyabb még olyankor.
A sült pudingot viszont mindenhogyan imádom: melegen és hidegen is. Kihűlve is ugyanolyan krémes és selymes marad, mint amikor kikerül a sütőből. Azonban, mivel benne van a nevében, hogy "sült", felhatalmazást érzek arra, hogy még melegen elfogyasszam, mintha egy frissen sültet ennék.
Nem bonyolult, csak időigényes
Nehézség nincs a receptben, az előkészítése tart talán egy kicsit tovább a megszokottnál, de a hosszú leírás senkit ne rémisszen meg: lényegében csak melegíteni és keverni kell a hozzávalókat, semmilyen macera nincs benne.
A sütés után a puding teteje egészen sötét és kemény, a közepe viszont krémes és remegős lesz.
Ha egyszerű, de isteni süteményt szeretnél sütni karácsonyra, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a sokáig puha olajos piskótát, ami nem csak nagyon finom, de illatos is.
Csokoládés sült puding
Hozzávalók 4 adaghoz
- 125 gramm étcsokoládé
- 70 gramm cukor
- 3 darab tojássárgája
- 180 milliliter zsíros tej
- 125 milliliter tejszín
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
A csokoládét tegyük tűzálló tálba. A tejszínt alacsony hőfokon forráspontig melegítsük, majd öntsük a felét a csokoládéra. 1-2 percig állni hagyjuk, majd habverővel keverjük simára. Folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a maradék tejszínt is.
Válasszuk szét a tojásokat, csak a sárgájára lesz szükségünk. Keverjük el a tojássárgákat, majd folyamatosan kevergetve öntsük a csokoládés masszához.
A cukrot, a kakaóport és a sót keverjük össze, öntsük fel tejjel, tegyük bele a vaníliaaromát, alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. A tejes keveréket fokozatosan öntsük hozzá a csokoládés masszához. Folyamatosan kevergessük, nehogy a tojás kicsapódjon. Ha szükséges, szűrjük át szitán a krémet.
Készítsünk elő négy 180 milliliteres tűzálló tálkát vagy csészét, a krémet oszlassuk el bennük. Hagyjuk állni 1-2 percig, ha hab jelenik meg a tetején, szedjük le kanállal.
A tálkákat fedjük le alufóliával, majd állítsuk őket egy tepsibe. Töltsük meg a tepsit vízzel, hogy a csészék feléig érjen.
150 fokon 45 percig süssük őket. Ha kivettük, az alufóliát óvatosan távolítsuk el. Melegen vagy hidegen tálaljuk, a hűtőben sokáig eláll.
Fotó: Sági Zsófia/SóBors