Így készül a legfinomabb csokoládés tejberizs - Még krémesebb lesz a végeredmény
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tejberizs akkor finom, ha a picit roppanós, harapnivaló állagú rizst krémes, selymes közeg veszi körül.
Imádom a tejberizst, mégis ritkán készítek, ugyanis ez a desszert teljes odafigyelést igényel, nem lehet otthagyni. Kifuthat a tej - ahogy ez már nem egyszer megtörtént velem -, leragadhat a rizs, legrosszabb esetben pedig leéghet az egész.
Egyik nap mégis eszembe jutott, és mivel volt a kamrában rizs, tartós tej, illetve egy kis étcsoki is elfekvőben, gondoltam, összedobok gyorsan egy csokoládés verziót. Sokan a kerek szemű rizst ajánlják a tejberizshez, de én most azzal dolgoztam, ami itthon volt, úgyhogy hosszú szemű változatot használtam, és így is tökéletes lett a végeredmény. Az én verziómba egy kis tejszín is került, így még selymesebb és gazdagabb lett az édesség.
A tejberizs akkor jó, ha sűrű, pudingos állagú és krémes, viszont a rizs harapnivaló, puha, de nem szétfőtt, akár még picit roppanós is maradhat a közepe. Nekem ezekkel az arányokkal lett ilyen a desszertem, de ez a rizs fajtájától függően változhat, ha a tej már krémes, de a rizs még kemény, öntsetek még hozzá egy kis folyadékot és főzzétek tovább.
Csokoládés tejberizs
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dekagramm rizs
- 2.5 deciliter víz
- 1 csipet só
- 6 deciliter tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dekagramm cukor
- 14 dekagramm étcsokoládé
- 1.5 deciliter tejszín
Elkészítés:
A rizst mossuk át, majd tegyük fel a vízzel és a sóval főni. Időközönként kevergessük, nehogy leragadjon.
Ha az összes vizet magába szívta, adjuk hozzá a tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük, ne hagyjuk magára, mert a tej könnyen kifut.
Mikor már kezd sűrűsödni a tejberizsünk, adjuk hozzá az összetört csokoládét és a tejszínt. Alaposan keverjük el a csokoládéval, majd addig főzzük, míg sűrű, pudingos állagú nem lesz, közben folyamatosan kevergessük.
Ha már elválik az edény falától, kapcsoljuk le alatta a lángot, öntsük szét tálkákba - 4 nagyobba vagy 8 picibe -, majd melegen vagy hidegen tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors