Cukkinis brownie: a csupa csoki sütemény egészségesebb verziója

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A brownie-nál egyszerűbb és szerethetőbb édességet nem nagyon ismerek. A brownie mentett már meg gyerekzsúrt, iskolai ünnepséget, munkahelyi bulit és természetesen vasárnapi ebédet is.

A brownie - a sajtorta mellett - Amerikából gyűrűzött be hozzánk, és nagyon hamar népszerű lett. 

Mi a titka? Azt gondolom, hogy nincs vagy csak nagyon kevés olyan ember él a földön, aki ne szeretné a csokit, ami brownie-ban igazán töményen van jelen. Igazi cukorsokk, sajnos ezt a sütit szinte lehetetlen diétásan elkészíteni, hisz a csokoládén kívül a másik két összetevője a cukor és a vaj. Egy jól sikerült brownie után az ember sokáig nem is vágyik édes ízre. Még én sem, pedig igazán édesszájú vagyok. 

Nem érződik a cukkini íze, csak szaftosabb lesz tőle

Nem vagyok egy zöldséget az ételbe elrejtős típus, aki reménykedik, hogy a gyerek nem veszi észre és megeszi, de akinek fontos, hogy a gyereke elegendő zöldséget fogyasszon, annak az is szempont lehet, hogy ebben a brownie-ban nem érződik a cukkini íze - csak még szaftosabb lesz ettől a lédús zöldségtől.

Ha nem szeretjük nagyon édesen a süteményt, akkor tehetünk bele savanykás gyümölcsöket is vagy egyszerűen kevesebb cukrot. A jó brownie-nak egyetlen titka van: a tetejét ropogósra süssük, a belsejét pedig hagyjuk ragacsos-folyósnak.

Cukkinis brownie

cukkinis brownie recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 darab cukkini (reszelve)
  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 110 gramm vaj
  • 0.5 bögre cukrozatlan kakaópor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 100 gramm étcsokoládé
  • 1 csipet
  • 100 millliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A hámozatlan cukkinit reszeljük le, majd nyomkodjuk ki.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy közepes méretű tepsit.

Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport, a sót és a sütőport. Egy tálban keverjük krémes állagúvá a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral., majd öntsük hozzá a vizet. Óvatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket. A cukkinit is forgassuk a masszába, és kézzel dolgozzuk össze.

Olvasszuk meg a csokoládét vízgőz felett, majd ezt is keverjük a masszához. Öntsük az egészet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és tegyük a sütőbe. Tűpróbával ellenőrizzük. Vigyázzunk, hogy nehogy kiszáradjon.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük