10 isteni cukkinis recept: a vitamindús zöldség sós és édes ételekhez is illik
A cukkini egészséges, vitamindús és kalóriaszegény zöldség, amely semleges íze miatt mindenféle ételbe illik, bátran fűszerezheted is, de a süteményekkel is jót tesz.
Ha kedveled az egyben sült fasírtot, de egy kicsit könnyedebb verzióban készítenéd el, ez a recept a tökéletes választás! A zsírosabb sertéshús helyett sovány pulykahús kerül bele, amit a cukkini tart szaftosan. A zsemlemorzsát is lecseréltük: zabpehely gazdagítja a masszát, így több rostot vihetsz be vele.
Hogy igazán finom legyen, a mázról se feledkezz meg: ez jelen esetben ketchup és Worcestershire-szósz keveréke. Ha ezzel lekened a fasírtot, nem csak finomabb, szaftosabb és mutatósabb is lesz.
A cukkinit mossuk meg, reszeljük le. Tegyük félre 5 percre, majd alaposan nyomkodjuk ki.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. Egy kevés olajon dinszteljük puhára a vöröshagymát, majd a fokhagymával együtt is pirítsuk fél percig. Tegyük félre, a felesleges olajat szűrjük le róla.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy kis tálban keverjük össze a Worcestershire-szószt és a ketchup egyharmadát (2 ek.).
Egy nagyobb tálban dolgozzuk össze a darált húst, a cukkinit, a dinsztelt hagymákat, a zabpelyhet, a tojást, a maradék ketchupot, a majoránnát és a sót.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd formázzunk a húsos masszából egy cipót, tegyük rá. Kenjük le a Worcestershire-szószos keverékkel.
Toljuk a sütőbe 55-60 percre, majd hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu