
Rusztikus áfonyás galette: alig néhány hozzávalóból készül
Az áfonyás galette egy mennyei desszert, amelynek rusztikus külsője kölcsönzi az igazi báját. Finomra sült kéreg borítja, ami édes és lédús áfonyás tölteléket rejt magában.
Noha a galette általában édes töltelékkel készül, ezúttal egy sós variációt fogunk mutatni, ami minden bizonnyal méltó lesz gyümölcsös elődeire nézve is. Az omlós, vajas tésztába ízletes, ricottás töltelék kerül, amit cukkinikarikák szegélyeznek.
Előételként, főételként, reggeliként, vagy akár piknikhez is tökéletes fogás, ami csupa friss hozzávalóval és egy kis szezonális különlegességgel készül.
Először készítsük el a tésztát. Ehhez a száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban.
Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Akkor jó a tészta, ha morzsalékos az állaga.
Ezután adjuk hozzá az 5 evőkanál vizet, és dolgozzuk össze. A tésztából formázzunk egy korongot, csomagoljuk be frissen tartó fóliába, majd tegyük be a hűtőbe kb. 30 percre.
Készítsük el a tölteléket.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és egy lapos tepsit kenjünk ki olívaolajjal, vagy helyezzünk bele sütőpapírt.
A cukkinit mossuk meg és vágjuk fel vékony, kb. fél cm-es karikákra. Tegyük a szeleteket a tepsibe, hintsük meg az oregánó felével őket, majd süssük kb. 15-20 percig, amíg megpuhul.
Vegyük ki a megsült cukkinit a sütőből, és hagyjuk kb. 10 percig hűlni.
Egy másik tálban keverjük össze a ricottát, a sót, a borsot, a citrom reszelt héját, a maradék oregánót és a tojást.
Állítsuk össze a galette-et. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 30 cm átmérőjű kör alakra. Tegyük a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Kenjük rá a ricottás masszát úgy, hogy a tészta széleitől 5 cm-re hagyjunk ki egy csíkot körben.
Szórjuk meg a ricottás keveréket a parmezán felével, majd helyezzük rá a cukkiniszeleteket.
A tészta széleit óvatosan hajtogassuk vissza a középpont felé.
A széleit kenjük meg a kenéshez szükséges tojással, majd szórjuk meg a maradék parmezánnal is.
Süssük a galette-et előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, vagy ameddig a tészta szép, aranybarna nem lesz.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni kb. 5-10 percet, majd már szeletelhetjük és tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu