
Frissítő levendulaszörp házilag: nem csak vizet ízesíthetsz vele
Ha szedtél egy csokor levendulát, de már elszáradt, ne dobd a kukába, illatos szörpöt készíthetsz belőle.
A bodza-, a citromfű- és a levendula- mellett ott a helye a kamrában a mentaszörpnek is! Akár az erkélyeden vagy a konyhádban is nevelgetheted a jellegzetes ízű és illatú mentát, ami számos gyógyhatással rendelkezik. Segít puffadás, gyulladás esetén, élénkít és energiát ad.
Készíts belőle szomjoltó szörpöt! Önmagában is kiváló, hát még gyömbérrel keverve!
Ezúttal tartósítószer nélkül készül. Fontos azonban, hogy az üvegeket sterilizáld, mielőtt megtöltöd a sziruppal. Ezt megteheted mikróban, mosogatógépben vagy akár sütőben. Ha hosszabb ideig áll a kamrapolcon, érdemes dunsztolni is.
A gyömbért hámozzuk meg, alaposan mossuk meg és reszeljük le. A megtisztított mentaleveleket tépkedjük le a szárakról.
A vizet öntsük egy nagyobb lábasba, majd adjuk hozzá a cukrot. Közepes lángon kezdjük el melegíteni, folyamatosan kevergessük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ekkor adjuk hozzá a gyömbért, a mentaleveleket, a citrom kifacsart levét és a citromsavat. Közepes lángon főzzük, forrástól számítva 10 percig.
Szűrjük le, majd töltsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le légmentesen, majd tegyük dunsztba, azaz jól takarjuk be pléddel, és úgy hagyjuk kihűlni.
Fogyasztáskor ízlés szerint vízzel vagy szódával hígítsuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu