Tartalmas, sós palacsinta cukkinivel és ricottával töltve – Sütőben sütve lesz igazán finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Előételnek vagy könnyed főételnek is kiváló ez a laktató, mégsem nehéz zöldséges-sajtos palacsintatekercs.
A palacsinta nem csak édesen finom, gondolj csak a kisvendéglők klasszikusára, a hortobágyi palacsintára, amelyet csirkepaprikással töltenek meg, bár van, aki darált hússal készíti. A lényeg úgyis a szaft és a tejföl a tetején. Ha már magyaros ételek, akkor miért ne ránthatnád ki a palacsintát, persze előtte töltsd meg sonkával és sajttal. Ha pedig szereted a különlegességeket, akkor készítsd el lasagne-ként, tészta helyett palacsintával rétegezd a ragut.
Az alábbi recept húsmentes, ráadásul egy igazán lédús és egészséges zöldséggel, cukkinivel készül. A palacsintát csak meg kell töltened a zöldség és a sajt keverékével, feltekerned, majd megsütnöd. Gyorsan elkészíthető és mutatós lesz így az étel, amelyet salátával tudsz kínálni.
Cukkinivel és ricottával töltött palacsinta
Hozzávalók 6 adaghoz
Palacsinta:
- 100 gramm liszt
- 1 csipet só
- 130 milliliter tej
- 1 darab tojás (M-es)
- 120 milliliter szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
- ízlés szerint étolaj
Töltelék:
- 250 gramm ricotta
- 60 gramm parmezán (reszelt)
- 1 darab cukkini
- 120 gramm sajt (gouda vagy trappista)
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Tetejére:
- 50 gramm sajt (reszelt)
- 50 gramm vaj
Elkészítés:
A palacsintatésztát keverjük ki, süssük ki a szokásos módon. Négy palacsintára lesz szükségünk, nagyjából 12 tekercs lesz belőlük.
A cukkiniből készítsünk spirált vagy szeljük vékony csíkokra, a fokhagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, tegyük rá a fokhagymát, 1 percig dinszteljük, majd adjuk hozzá a cukkinit is. Addig pároljuk közepes lángon, amíg a cukkini leve el nem párolog, ez nagyjából 5-7 perc. Tegyük félre a serpenyőt, hagyjuk kihűlni a cukkinit.
Egy tálban keverjük össze a ricottát, a parmezánt, sózzuk, borsozzuk. A sajtot vágjuk vékony szeletekre.
A négy palacsintát rendezzük el úgy, hogy egy négyzetet kapjunk, középen találkozzanak. Kenjük meg a palacsintanégyzetet a ricottás keverékkel, majd mehet rá a cukkini és a sajt is. A két oldalát hajtsuk be, a másik oldalánál tekerjük fel. Vágjuk 2-3 centiméter széles szeletekre. Tegyük a tekercseket egy tepsibe, kockázzuk rájuk a vajat, szórjuk meg reszelt sajttal.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Süssük 10-15 percig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors