Így lesz tökéletes a palacsinta: adunk pár tippet, hogy elkerüld a malőrt

palacsintacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Palacsintát sütni mindenki tud? Nem nehéz művelet, de pár dologra figyelni kell.

A konyhában mindenkinek van olyan gyenge pontja, amit igyekszik titokban tartani. Nem fogok köntörfalazni, az én mumusom a palacsinta, amit egyébként imádok. Lehet sós, édes, töltött, desszertnek vagy főételnek való, örömmel fogadom, azt már kevésbe, hogy az elkészítése olykor az őrületbe kerget. 

Néha bekavarok egy tökéletesnek vélt tésztát, aztán a sütésénél jön a csúf valóság, ebből bizony nem lesz semmi. A miértekre mindig kaptam hasznos választ, amit a következő sütésnél sikeresen alkalmaztam. Vegyük most sorra ezeket együtt, hogy a legközelebbi palacsintasütés tökéletesen sikerüljön.

Lehet, a cukor lett túl sok?

Sosem felejtem el életem első palacsintáját. Letapadt a palacsintasütőben, sehogy nem lehetett kisütni. A mamám meg is adta az egyszerű választ, a cukor volt a hibás. Nehéz eldönteni, hogy mennyi a sok, emlékeim szerint 2 evőkanállal tettem bele és még 1 zacskó vaníliás cukrot is belecsempésztem. Sok lett volna? Mindenesetre azóta a cukrot kihagyom, elvégre a töltelék gondoskodik az édes ízről, a tésztába nem kell tenni. 

ps3ct

Számít, miben sül a palacsinta!

A palacsintasütő mindig legyen makulátlanul tiszta. Ismerek olyat, aki olyan serpenyőben süti a világ legtökéletesebb vékony, remegős tésztájú palacsintáját, amelyben rántottát vagy rántott húst is szokott készíteni. Természetesen tisztán, elmosott állapotában szokta használni, de hát akkor is, az mégsem egy palacsintasütő. Legyen egy külön serpenyő palacsintasütésre, a legjobb, ha teflonosat választasz, abban nem fog leragadni a tészta.

ps1ct

Az alapanyagokat rendesen keverd el

Nem kell kapkodni. Szép, nyugodtan, gondos mozdulatokkal keverd el az alapanyagokat, egy kevés olajat mindig adj a tésztához. Van, aki csak tejet tesz bele, míg akadnak olyanok is, akik a fele tej, fele ásványvíz párosra esküsznek. Fontos, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozz és tartsd be a receptben írt arányokat. Itt találod a mi tökéletes receptünket.

palacsintact

Sütési nehézség

Ha tökéletes palacsintát szeretnél, nem mindegy, hogyan sütöd: a serpenyő legyen forró, illetve tegyél bele egy nagyon kevés olajat is. A tésztát úgy öntsd a serpenyőbe, hogy azt egy kicsit mindig döntsd meg, mert úgy a massza könnyen elterül. Körkörös mozdulatokkal oszlasd szét a tésztát.

A fordításnál légy türelmes! Egy spatula segítségével nyúlj a szélei alá, de úgy, hogy ne törjön meg a tészta, majd várd meg, amíg elkezd kissé megemelkedni: a spatula könnyen alácsúszik majd, a segítségével könnyen fog menni az átfordítás.

ps2ct

És még egy jó tanács a végére, ne félj a kudarctól! Ha esetleg nem sikerül olyan szépre a tészta, császármorzsának még hasznát veheted.  

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük