Cukormentes, házi eperdzsem: ezt nem kell órákon át főzni
Ez nem a klasszikus eperdzsem, de nagyon szeretni fogod. Ráadásul egy különleges hozzávalótól igazán egészséges és jó sűrű lesz.
A chiamag zselésítő, vízmegkötő tulajdonságát használod ki, amikor pudingot készítesz belőle. Mindössze egy kis türelemre lesz szükséged, hiszen ahhoz, hogy elérje a vágyott állagot, elengedhetetlen az áztatás. Ezt azonban könnyedén teljesítheted, ha már előző este bekészíted, így egy egészséges és fitt tízórai lesz a jutalmad.
Ez a recept nem használ semmiféle cukrot, így vigyázz arra is, hogy a magokat cukormentes tejben áztasd. Az édesítőd pedig datolyapaszta lesz, amit készen is megvehetsz, de könnyedén elkészítheted otthon is. Ehhez mindössze 8-10 szem aszalt datolyára és 2 evőkanál vízre lesz szükséged. A datolyákat áztasd meleg vízben 20 percig, amikor megpuhultak, szűrd le, és egy aprítógépben a vízzel pürésítsd selymes állagúvá.
A kókusztejet öntsük a chiamagra, adjuk hozzá a datolyapasztát, és jó alaposan keverjük össze őket. Porciózzuk zárható tetejű edényekbe vagy kis tálkákba, majd tegyük őket a hűtőbe, és hagyjuk ázni egy éjszakát, de minimum 3 órát. Ha nem zárható az edényünk teteje, akkor fedjük le fóliával vagy egy tányérral.
Fogyasztás előtt még egyszer keverjük össze, és kanalazzunk a tetejére frissen darabolt gyümölcsöt vagy lekvárt.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu