Ellenállhatatlan csokis trüffel: így készül a cukormentes opció

Cekla truffel
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezzel az isteni trüffellel biztosan nem szegsz szabályokat: cukormentes, tele van rostokkal, és kezdőként is könnyen elkészítheted.

Trüffel szinte bármilyen ízvariációban készülhet, a klasszikus francia csokistól egészen az új hullámos változatokig, amelyekben még csak kakaó sincs. Az eredeti recept szerint a trüffelgolyó valamilyen csokis vagy kakaós bundába forgatott édesség, amelynek a lágy tölteléke is csokival kombinált. 

Ebben a reformreceptben a cékla felel majd a textúra lágyságáért, illetve természetes édesítőként is funkcionál. A cékla mellett a cukrot aszalt datolyával pótolhatod, amely nemcsak a trüffel édességét biztosítja, de enyhe, karamelles ízével további ízárnyalattal gazdagítja az összhatást. Mint mindig, kakaóból most is jó minőségű, legalább 20 százalék kakaóvaj-tartalmú holland kakaóport használj, mert az nemcsak a golyók színét, de az ízüket is befolyásolja.

Cukormentes csokis trüffel

Cekla truffel 1

Hozzávalók 15 darabhoz

  • 1 db cékla (kb. 150 g)
  • 12 db nagy szemű magozott aszalt datolya
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 0.5 tk
  • 30 g kakaópor
  • 25 g zabpehelyliszt
  • 1 tábla magas kakaótartalamú étcsoki
  • a díszítéshez kakaópor, céklapor, kókuszreszelék, chiamag, szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A céklát tisztítsuk meg, daraboljuk fel, és enyhén sós vízben főzzük puhára.

A datolyákat 15 percre áztassuk forró vízbe, hogy megpuhuljanak.

A céklát, a datolyát, a vaníliakivonatot és a sót tegyük egy aprítógépbe, és pürésítsük mindaddig, amíg egy selymes masszát kapunk. Adjuk hozzá a kakaóport és a zabpehelylisztet is, majd egységesítsük a céklás keverékkel. A végeredmény egy ragacsos massza, és fontos, hogy legalább 1 órára fagyasztóba tegyük, hogy megdermedjen a formázáshoz. 

Ezalatt gőz felett olvasszuk fel az étcsokit, és tegyük félre 5 percre pihenni.

A formázáshoz terítsünk egy sütőpapírt egy tálcára, a céklás masszából pedig kiskanállal szaggassunk közepes mennyiségeket, és kézzel formázzunk belőlük szabályos golyókat.

A golyókat egy kiskanál segítségével forgassuk az olvasztott csokiba, és szórjuk meg tetszés szerinti feltétekkel. Akár azonnal fogyasztható, de a legjobb, ha a csoki teljesen megdermed a trüffelen. 

Tipp: a cékla meglehetősen erős színű, így a trüffelgolyók megformázása közben befoghatja a kezedet. Ezt néhány alapos kézmosással orvosolhatod, de ha nagyon zavar, akkor felvehetsz erre a célra kialakított konyhai gumikesztyűt is.

Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük