Ellenállhatatlan csokis trüffel: így készül a cukormentes opció

Cekla truffel
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezzel az isteni trüffellel biztosan nem szegsz szabályokat: cukormentes, tele van rostokkal, és kezdőként is könnyen elkészítheted.

Trüffel szinte bármilyen ízvariációban készülhet, a klasszikus francia csokistól egészen az új hullámos változatokig, amelyekben még csak kakaó sincs. Az eredeti recept szerint a trüffelgolyó valamilyen csokis vagy kakaós bundába forgatott édesség, amelynek a lágy tölteléke is csokival kombinált. 

Ebben a reformreceptben a cékla felel majd a textúra lágyságáért, illetve természetes édesítőként is funkcionál. A cékla mellett a cukrot aszalt datolyával pótolhatod, amely nemcsak a trüffel édességét biztosítja, de enyhe, karamelles ízével további ízárnyalattal gazdagítja az összhatást. Mint mindig, kakaóból most is jó minőségű, legalább 20 százalék kakaóvaj-tartalmú holland kakaóport használj, mert az nemcsak a golyók színét, de az ízüket is befolyásolja.

Cukormentes csokis trüffel

Cekla truffel 1

Hozzávalók 15 darabhoz

  • 1 db cékla (kb. 150 g)
  • 12 db nagy szemű magozott aszalt datolya
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 0.5 tk
  • 30 g kakaópor
  • 25 g zabpehelyliszt
  • 1 tábla magas kakaótartalamú étcsoki
  • a díszítéshez kakaópor, céklapor, kókuszreszelék, chiamag, szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A céklát tisztítsuk meg, daraboljuk fel, és enyhén sós vízben főzzük puhára.

A datolyákat 15 percre áztassuk forró vízbe, hogy megpuhuljanak.

A céklát, a datolyát, a vaníliakivonatot és a sót tegyük egy aprítógépbe, és pürésítsük mindaddig, amíg egy selymes masszát kapunk. Adjuk hozzá a kakaóport és a zabpehelylisztet is, majd egységesítsük a céklás keverékkel. A végeredmény egy ragacsos massza, és fontos, hogy legalább 1 órára fagyasztóba tegyük, hogy megdermedjen a formázáshoz. 

Ezalatt gőz felett olvasszuk fel az étcsokit, és tegyük félre 5 percre pihenni.

A formázáshoz terítsünk egy sütőpapírt egy tálcára, a céklás masszából pedig kiskanállal szaggassunk közepes mennyiségeket, és kézzel formázzunk belőlük szabályos golyókat.

A golyókat egy kiskanál segítségével forgassuk az olvasztott csokiba, és szórjuk meg tetszés szerinti feltétekkel. Akár azonnal fogyasztható, de a legjobb, ha a csoki teljesen megdermed a trüffelen. 

Tipp: a cékla meglehetősen erős színű, így a trüffelgolyók megformázása közben befoghatja a kezedet. Ezt néhány alapos kézmosással orvosolhatod, de ha nagyon zavar, akkor felvehetsz erre a célra kialakított konyhai gumikesztyűt is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük