Így készül az internet kedvence, a dalgona kávé - Kipróbáltuk, milyen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Új őrület hódít az interneten, a dalgona kávé. Tényleg olyan finom, mint amilyen jól néz ki?
A dalgona kávé a legújabb gasztrotrend, tele van vele az Instagram, de Youtube-on is számtalan videó kering róla. Nem véletlen, hiszen nagyon látványos, mégis nagyon egyszerű, ráadásul teljesen hihetetlen: sima instant kávéból, vízből és cukorból könnyed, levegős hab keletkezik.
Természetesen nekem is ki kellett próbálnom, úgyhogy első lépésként vettem egy doboz instant kávét. Mi mindig szemeset használunk, egy-két zacskó 3in1 Nescafé volt csak itthon, de abból nem lehet elkészíteni.
Az instant kávét vízzel és cukorral kell habbá verni. Ez a netes leírások és videók szerint 5 perc alatt megvan, de nekem legalább 20 percembe telt, mire kivilágosodott és habos lett, pedig robotgéppel csináltam, úgyhogy ne adjátok fel pár perc után.
Tapasztalatok
Egyrészt nagyon tudom ajánlani, másrészt nagyon nem. Mellette szól mindenképpen, hogy tényleg hihetetlen, hogy ebből a 3 alapanyagból hogyan lesz a tojáshabhoz hasonló állagú krém, ráadásul gyönyörűen mutat a tejen, csodálatos fotók készíthetők róla.
Viszont az íze egyáltalán nincs összhangban a kinézetével. Maga a hab magában kanalazva szinte ehetetlen - legalábbis számomra -, a rengeteg instant kávétól keserű, miközben a cukortól mégis édes, nagyon fura, nagyon tömény és tényleg egyáltalán nem mondanám finomnak. Viszont menthető a helyzet, ha összekeverjük a habot 2-3 deciliter tejjel, tényleg finom kávét kapunk, ami sokkal krémesebb és lágyabb a sima instant változatnál.
Összességében azt tudom javasolni, hogyha elkészítitek, lőjetek róla pár szép fotót, viszont utána alaposan keverjétek össze a tejjel, mert - bár már nem lesz olyan szép - úgy lesz igazán finom.
Dalgona kávé
Hozzávalók 1 pohárhoz
A kávéhabhoz:
- 2 evőkanál instant kávé
- 2 evőkanál forró víz
- 2 evőkanál cukor
A kávéhoz:
- 2.5 deciliter tej
Elkészítés:
Az instant kávét, a cukrot és a vizet tegyük egy tálba, majd habverő - ha van, inkább robotgép - segítségével kezdjük el habbá verni. Ez a gép erősségétől függően akár 10-20 percet is igénybe vehet. Akkor jó, ha kivilágosodik a színe, habos, kanalazható állagú lesz.
Ízlés szerint hideg vagy meleg tejjel kínáljuk.
Fotó: Getty Images