
Fűszeres darált hússal töltött sütőtök: laktató és nagyon finom

Az ősz legnagyobb sztárja a sütőtök, melyből változatos fogásokat tehetsz az étkezőasztalra. Ha valami tartalmasabbra vágysz, akkor is tökéletes választás.
A vitaminokban dúskáló zöldség szezonja szeptemberben kezdődik, érdemes bizalmat szavazni neki, hisz egészséges és nagyon finom.
A régi időkben főleg tepsibe tolva készült az édes illatú zöldség. Szerencsére az idő múlásával a sütőtök sokkal változatosabb formákban is a tányérra került, bátrabban nyúlnak hozzá a konyhatündérek. A sütőtökből ínycsiklandó leves, saláta és köret is készülhet, de süteményekben is kipróbálhatod, lehet az fánk, pogácsa vagy pite.
Sőt, még tartalmas főétel is készülhet belőle, ilyen a töltött sütőtök, mely ezer variációban elkészíthető. Mi most egy darált húsos verziót mutatunk, mely sajttal megszórva lesz igazán finom.
Darált hússal töltött sütőtök

Hozzávalók 2 darabhoz
- 1 darab sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 50 dkg darált hús (sertés vagy pulyka)
- só és bors ízlés szerint
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A megtisztított tököt vágjuk félbe, a magokat távolítsuk el.
A félbevágott tököt helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe. A tököt süssük puhára, körülbelül 40-50 perc alatt.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a darált húst. A húst pirítsuk fehéredésig, utána fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, zúzott fokhagymával, és keverjük hozzá a sűrített paradicsomot is. A darált húst gyakran kevergetve 5 percig főzzük még.
A darált húsos keveréket töltsük a sütőtök belsejébe, szórjuk rá a reszelt sajtot. A töltött tököt toljuk vissza a sütőbe, és süssük még 5-8 percig, amíg a sajt szépen ráolvad.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!