Így készül a tökéletes habcsók: a maradék tojásfehérje legjobb felhasználása
Ha valamilyen sütitésztához vagy főzött krémhez csak a tojássárgájára van szükséged, ki ne dobd a maradék fehérjét, légies habcsók készülhet belőle.
A habcsók klasszikus karácsonyi édesség, van, aki vendégváróként kínálja, míg másoknál dekorációként a fát díszíti. Ha te is a habcsókrajongók táborát erősíted, idén csavarj egyet a recepten, és dobd fel aszalt gyümölcsökkel és magvakkal.
Bármilyen gyümölcsöt és magvakat használhatsz, mi a datolya és a dió mellett tettük le a voksunkat, de bátran válassz mandulát, kesudiót, mogyorót, akár aszalt vörös áfonyát, mazsolát vagy kandírozott citrushéjakat.
Hogy a hab stabil és fényes legyen, adj hozzá egy kevés citromlevet vagy ecetet, és egy csipet sót is érdemes keverni bele.
Melegítsük elő a sütőt 90 fokra.
A tojásfehérjét 1 csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd mikor már nagyjából összeállt, de még lágy a hab, akkor lassan, több részletben adjuk hozzá a porcukrot, közben folyamatosan keverjük. Verjük egészen kemény habbá, és a végén keverjük bele a vaníliakivonatot és a citromlevet is.
A datolyát és a diót vágjuk durvára, majd forgassuk bele a tojáshabba.
A tojáshabból tegyünk nagyjából 2 teáskanálnyi adagokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük egy kis helyet.
Toljuk a sütőbe 1 órára, míg ki nem száradnak teljesen, de ne hagyjuk, hogy megpiruljon.
Hagyjuk hűlni a tepsin pár percig, majd várjuk meg, míg teljesen kihűl. Légmentesen lezárva tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu