Vajpuha halfilé ropogós diómorzsával: gyors főétel az ünnepi asztalra
A fűszeres, diómorzsás réteggel különlegessé, ünnepivé varázsolhatod az egyszerű karácsonyi halfilét is.
Az így készült csirkemellet csak szeretni lehet, a diós bunda nagyon különleges és ropogós, míg a hús vajpuha és szaftos a pácnak köszönhetően.
Lényegében egy sóoldatba kerül a csirke, amelytől egyrészt puhább, másrészt ízesebb, harmadrészt szaftosabb lesz. Ezt a lépést nem érdemes kihagyni, ha tényleg omlós végeredményre vágysz.
A bunda elkészítése is nagyon egyszerű: a diót zúzd össze, keverj bele fűszereket, majd szórd a csirkemell tetejére. Ezzel meg is vagy az előkészületekkel, már csak a sütőbe kell tolni a húst.
A húst sós vízben fogjuk pácolni: ehhez a vízben keverjük el a sót, míg fel nem oldódik benne. Ebbe tegyük bele a csirkemelleket, fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, béleljünk ki sütőpapírral vagy kenjünk ki zsiradékkal egy 23x33 centis tepsit.
A diót tegyük aprítógépbe, majd dolgozzuk morzsásra. Szórjuk egy tányérba, majd adjuk hozzá a fokhagymát, rozmaringot és a chilit.
A csirkemellfiléket vegyük ki a sós vízből, majd itassuk fel róluk a nedvességet. Vágjuk mindegyik darabot hosszában félbe, hogy 6 szeletet kapjunk.
A csirkemellfiléket tegyük az előkészített tepsibe, majd kenjük le olvasztott vajjal, sózzuk-borsozzuk. Szórjuk rájuk a diós morzsát úgy, hogy mindenhol befedje őket, picit nyomkodjuk is rá.
Toljuk a sütőbe 20-25 percre, vagy míg teljesen átsül a csirkemell.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu