Vajpuha halfilé ropogós diómorzsával: gyors főétel az ünnepi asztalra

halfile-diomorzsaval-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fűszeres, diómorzsás réteggel különlegessé, ünnepivé varázsolhatod az egyszerű karácsonyi halfilét is.

Bár évközben viszonylag kevés halat eszünk, karácsonykor a legtöbb családban valamilyen formában felkerül az ünnepi asztalra. Ínycsiklandó rántva, sörtésztába forgatva és sütőben sütve is. A könnyen beszerezhető lazac, tőkehal vagy pisztráng egyaránt kiváló alap lehet.

A dióval és friss zöldfűszerekkel gazdagított zsemlemorzsás réteg nemcsak ízletes, de különleges, ropogós textúrát ad a halfiléknek. Kínálhatod majonézes burgonyával, de bármilyen más karácsonyi körettel is. 

Halfilé diómorzsával

halfile-diomorzsaval

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 db halfilé
  • 1 bögre dió
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál friss, aprított petrezselyem
  • 1 db biocitrom héja
  • bors
  • 5 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Készítsünk elő egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral.

Egy tálban keverjük össze a durvára vágott diót, a zsemlemorzsát, a petrezselymet, citromhéjat, az ízlés szerinti sót és borsot. 

A megtisztított halfilét öblítsük le, majd itassuk fel róla a nedvességet. Rakjuk a tepsibe, majd a tetejüket kenjük meg az olvasztott vajjal. Szórjuk meg a morzsás keverékkel. Süssük a halat előmelegített sütőben körülbelül 15-20 percig, vagy amíg a hal megpuhul, a diómorzsa pedig megpirul. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük