Szaftos, édes banánkenyér: rengeteg csokival és roppanós dióval készül

banánkenyér cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyszerű, de isteni banánkenyeret is ősziessé lehet tenni, ha roppanós dióval a tésztájában készíted.

Bár a banánnak teljesen más íze lesz, ha süteménybe kerül, mégis nagyon ajánlom, hogy kipróbáld a banánkenyeret, ha eddig még nem tetted. Biztosan nálad is kallódik néhány túlérett gyümölcs, amelyet egy ideig tartogatsz, majd egy hangos sóhajjal a végén kidobsz a kukába. Pedig ezek a banánok pont ebbe a süteménybe valók.

A banánkenyér igazi őszi-téli édesség, de persze senki nem tiltja meg, hogy nyáron is süss, mégis a hozzávalók miatt inkább a hidegebb, nyirkosabb időszakban népszerűbb. Ha méginkább szezonálissá szeretnéd tenni, akkor keverj a tésztájába sütőtököt, amelytől még édeskésebb ízvilágot kap. Az érett banánt muffinba is sütheted, ez is hasonlóan egyszerűen készül, mint a banánkenyér. 

Ha szereted a különféle textúrákat egy sütin belül, akkor ezt a diósat mindenképpen süsd meg, hiszen egyszerre lesz szaftos és ropogós, ráadásul még csoki is kerül bele, hogy biztosan ne szenvedj hiányt semmiben.

Diós-csokis banánkenyér

banánkenyér recept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 3 darab banán (érett)
  • 2 darab tojás (M-es)
  • 80 gramm vaj (olvasztott)
  • 110 gramm cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 110 milliliter tej
  • 1 csipet gyömbér (őrölt)
  • 220 gramm liszt
  • 50 gramm kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
  • 110 gramm dió
  • 50 gramm étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

A banánokat tegyük egy tálba, és villával nyomkodjuk össze. Üssük rá a tojásokat, öntsük rá az olvasztott vajat, adjuk hozzá a kristály- és a vaníliás cukrot, a gyömbért és a tejet, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a kakaóport, a fűszereket, és keverjük simára. A dió nagyobb részét törjük apróra, és a szintén apróra tört csokival együtt forgassuk a masszába. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Egy kenyérformát vajazzunk és lisztezzünk ki vékonyan (vagy béleljünk ki sütőpapírral), és öntsük bele a masszát. Díszítsük a maradék dióval, és süssük 1 órát, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

Pihentessük 15-20 percet, majd borítsuk ki a formából, tegyük egy rácsra. Hagyjuk teljesen kihűlni, és akkor szeleteljük. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük