Isteni diós guba selymes vaníliasodóval: száradt kifliből a legjobb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Ropogós
30 perces tejszínes zöldborsókrémleves: könnyed, selymes fogás
Mennyei almás-lekváros kenyérpuding: kis formákban is megsütheted
Napindító vitaminkoktél: természetes immunerősítés a téli napokra
Így melegítsd újra a maradék tésztát: szuper tippek egy helyen
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
A gubát leginkább mákosan ismerjük, és ünnepekkor, főleg karácsonykor a menü elengedhetetlen része. Igazán egyszerű, mégis laktató édesség, ami dióval is isteni.
A mákos guba magyar, jellegzetesen karácsonyi édességnek számított, a mák miatt szerencsehozónak tekintették az új esztendőre nézve. A gubához mindig szikkadt kiflit kell használni, és ezt - sajnos - nem bonyolult beszerezni, mert a boltban kapható kiflik nagy része már egy nap után ehetetlen.
Mákrajongó vagyok, amiben benne van, annak biztosan nem tudok ellenállni. Egy barátom hivatásos katona, ő mesélte, hogy náluk tilos bármilyen mákos étel, így a mákos guba fogyasztása is, mert a drogteszt kimutatja a benne lévő anyagot. Neki és azoknak ajánlom a diós változatot, akik valami miatt nem ehetnek mákot. Én mindkettőt imádom, így nem tudok igazságot tenni.
A diós guba ünnepi és ünneptől független desszert is lehet, anyósom például mindig tart kis zacskókban darált diót, így bármikor el tudja készíteni. A vaníliasodón kívül házi baracklevárral is isteni finom.
Diós guba
Hozzávalók 4 adaghoz
Guba:
- 4 darab kifli
- 500 milliliter tej
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 100 gramm porcukor
- 200 gramm darált dió
- 1 darab tojássárgája
Sodó:
- 2 darab tojás
- 200 milliliter tej
- 1 zacskó vaníliás cukor
- ízlés szerint cukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A kiflit karikázzuk fel, rakjuk egy tepsire, majd tegyük be az előmelegített sütőbe, hogy jól kiszáradjon. Ha kicsit szikkadtabb a kifli, ezt a lépést megspórolhatjuk. Ha kiszáradt, tegyük egy kivajazott jénaiba.
A tejet melegítsük fel, keverjük bele a vaníliás cukrot és egy tojássárgáját. Öntsük rá a kiflikre, és várjuk meg, míg jól magába szívja. A diót keverjük össze a porcukorral, szórjuk rá a kiflikre, jól keverjük össze, majd tegyük vissza a sütőbe kb. 20-25 percre.
A sodóhoz a tejet és a tojást keverjük össze a cukorral és a vaníliás cukorral, és kis lángon, folyamatosan kevergessük, amíg besűrüsödik.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors