Isteni diós guba selymes vaníliasodóval: száradt kifliből a legjobb

diós guba
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gubát leginkább mákosan ismerjük, és ünnepekkor, főleg karácsonykor a menü elengedhetetlen része. Igazán egyszerű, mégis laktató édesség, ami dióval is isteni.

A mákos guba magyar, jellegzetesen karácsonyi édességnek számított, a mák miatt szerencsehozónak tekintették az új esztendőre nézve. A gubához mindig szikkadt kiflit kell használni, és ezt - sajnos - nem bonyolult beszerezni, mert a boltban kapható kiflik nagy része már egy nap után ehetetlen. 

Mákrajongó vagyok, amiben benne van, annak biztosan nem tudok ellenállni. Egy barátom hivatásos katona, ő mesélte, hogy náluk tilos bármilyen mákos étel, így a mákos guba fogyasztása is, mert a drogteszt kimutatja a benne lévő anyagot. Neki és azoknak ajánlom a diós változatot, akik valami miatt nem ehetnek mákot. Én mindkettőt imádom, így nem tudok igazságot tenni.

A diós guba ünnepi és ünneptől független desszert is lehet, anyósom például mindig tart kis zacskókban darált diót, így bármikor el tudja készíteni. A vaníliasodón kívül házi baracklevárral is isteni finom. 

Diós guba

diós guba recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

Guba:

  • 4 darab kifli
  • 500 milliliter tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 100 gramm porcukor
  • 200 gramm darált dió
  • 1 darab tojássárgája

Sodó:

  • 2 darab tojás
  • 200 milliliter tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • ízlés szerint cukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A kiflit karikázzuk fel, rakjuk egy tepsire, majd tegyük be az előmelegített sütőbe, hogy jól kiszáradjon. Ha kicsit szikkadtabb a kifli, ezt a lépést megspórolhatjuk. Ha kiszáradt, tegyük egy kivajazott jénaiba.

A tejet melegítsük fel, keverjük bele a vaníliás cukrot és egy tojássárgáját. Öntsük rá a kiflikre, és várjuk meg, míg jól magába szívja. A diót keverjük össze a porcukorral, szórjuk rá a kiflikre, jól keverjük össze, majd tegyük vissza a sütőbe kb. 20-25 percre. 

A sodóhoz a tejet és a tojást keverjük össze a cukorral és a vaníliás cukorral, és kis lángon, folyamatosan kevergessük, amíg besűrüsödik. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük