Aranybarnára sült diós kenyér - Kívül ropogós, belül foszlós

diókenyér
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ropogós héj, foszlós, puha, édeskés tészta rengeteg pirított dióval - ez a kenyér önmagában falatozva is isteni.

Szlovéniában ettem először diós kenyeret, és szerelem volt első harapásra. Egy kicsit édeskés volt, nagyon diós és szaftos, az a fajta kenyér, amihez nem kell semmi, csak úgy magában szeretné elfalatozni az ember. Bár nem pont ugyanolyan, ez a recept is nagyon hasonló, nem igényel semmilyen feltétet, maximum egy kevés vajat vagy sajtot. 

Az a jó ebben a kenyérben, hogy édesen és sósan is lehet fogyasztani, a méz mennyiségét lehet picit csökkenteni, de szerintem éppen attól különleges ez a cipó, hogy egy leheletnyit édeskés. Sima búzaliszttel is működik, de teljes kiőrlésűvel is dolgozhatunk, és nem csak dióval, más pirított magvakkal is gazdagíthatjuk a tésztát.

Diós kenyér

diókenyér2

Hozzávalók 2 darabhoz:

  • 340 gramm meleg víz
  • 1 evőkanál porélesztő
  • 170 gramm méz
  • 50 milliliter olívaolaj
  • 1.5 teáskanál
  • 720 gramm liszt
  • 225 gramm dió
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük el az élesztőt a meleg vízben. Adjunk hozzá 60 gramm lisztet, és hagyjuk állni 10 percig, hogy az élesztő felfusson.

Keverjük hozzá a mézet, az olajat és a sót. 

Kisebb részletekben adjuk hozzá a lisztet, míg fel nem veszi mindet, homogén massza nem lesz.

A tészát borítsuk ki lisztezett felületre. Kezdjük el dagasztani, ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet, míg sima, fényes nem lesz a tészta.

Tegyük a tésztát egy tálba, locsoljuk meg egy evőkanál olajjal, majd fedjük le alufóliával vagy konyharuhával. Tegyük meleg helyre másfél óráig, míg a kétszeresére nem nő.

Közben a diót vágjuk össze tetszőleges darabokra, majd egy száraz serpenyőben pirítsuk meg pár perc alatt.

Vegyük ki a tésztát a tálból, majd gyúrjuk bele a diódarabokat, dagasszuk újra. Szedjük a tésztát 2 részre, formázzunk belőlük gombócot, majd tegyük őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, hagyjunk köztük helyet, fedjük le őket konyharuhával, majd hagyjuk így 30-45 percig, míg meg nem dagadnak.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Szórjuk meg liszttel a cipók tetejét, majd vágjunk kb. 2-3 cm mélyen egy X-et a tetejükbe. 35-45 percig süssük őket, míg a külsejük aranybarna és ropogós nem lesz.

Hagyjuk őket teljesen kihűlni, mielőtt szeleteljük.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük