![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Aranybarnára sült diós kenyér - Kívül ropogós, belül foszlós
![diókenyér](https://kep.index.hu/1/0/3157/31573/315733/31573361_2423767_ef3a225a9120f0fd1d1c836c58c29da3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ropogós héj, foszlós, puha, édeskés tészta rengeteg pirított dióval - ez a kenyér önmagában falatozva is isteni.
Szlovéniában ettem először diós kenyeret, és szerelem volt első harapásra. Egy kicsit édeskés volt, nagyon diós és szaftos, az a fajta kenyér, amihez nem kell semmi, csak úgy magában szeretné elfalatozni az ember. Bár nem pont ugyanolyan, ez a recept is nagyon hasonló, nem igényel semmilyen feltétet, maximum egy kevés vajat vagy sajtot.
Az a jó ebben a kenyérben, hogy édesen és sósan is lehet fogyasztani, a méz mennyiségét lehet picit csökkenteni, de szerintem éppen attól különleges ez a cipó, hogy egy leheletnyit édeskés. Sima búzaliszttel is működik, de teljes kiőrlésűvel is dolgozhatunk, és nem csak dióval, más pirított magvakkal is gazdagíthatjuk a tésztát.
Diós kenyér
![diókenyér2](https://kep.index.hu/1/0/3157/31573/315733/31573371_2a003b537bbe5c2a0870fac7b1fb8247_wm.jpg)
Hozzávalók 2 darabhoz
- 340 gramm meleg víz
- 1 evőkanál porélesztő
- 170 gramm méz
- 50 milliliter olívaolaj
- 1.5 teáskanál só
- 720 gramm liszt
- 225 gramm dió
Elkészítés:
Keverjük el az élesztőt a meleg vízben. Adjunk hozzá 60 gramm lisztet, és hagyjuk állni 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
Keverjük hozzá a mézet, az olajat és a sót.
Kisebb részletekben adjuk hozzá a lisztet, míg fel nem veszi mindet, homogén massza nem lesz.
A tészát borítsuk ki lisztezett felületre. Kezdjük el dagasztani, ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet, míg sima, fényes nem lesz a tészta.
Tegyük a tésztát egy tálba, locsoljuk meg egy evőkanál olajjal, majd fedjük le alufóliával vagy konyharuhával. Tegyük meleg helyre másfél óráig, míg a kétszeresére nem nő.
Közben a diót vágjuk össze tetszőleges darabokra, majd egy száraz serpenyőben pirítsuk meg pár perc alatt.
Vegyük ki a tésztát a tálból, majd gyúrjuk bele a diódarabokat, dagasszuk újra. Szedjük a tésztát 2 részre, formázzunk belőlük gombócot, majd tegyük őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, hagyjunk köztük helyet, fedjük le őket konyharuhával, majd hagyjuk így 30-45 percig, míg meg nem dagadnak.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Szórjuk meg liszttel a cipók tetejét, majd vágjunk kb. 2-3 cm mélyen egy X-et a tetejükbe. 35-45 percig süssük őket, míg a külsejük aranybarna és ropogós nem lesz.
Hagyjuk őket teljesen kihűlni, mielőtt szeleteljük.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!