A 6 tojásos piskóta receptje
A hat tojásos piskóta receptje biztosan sikerülni fog, mert csak az arányokra kell figyelned.
A régi nagyiféle sütiknek nehéz ellenállni. Az egyik ilyen kedvenc a Duna-hullám, mely kétféle színű piskótával, meggyel és főzött krémmel készül. Hagyományosan a krém vaníliás, de kakaós vagy puncsos változatban is kipróbálhatod.
A szépséges sütemény elnevezése a kakaós és vaníliás tészta keveredéséből született, megjelenésében egy hullámra emlékeztet. A vízfodor báját még jobban kihangsúlyozhatod, ha a csokimáz tetejére villa segítségével hullámokat rajzolsz.
Tészta:
A tojásokat válasszuk szét.
A tojásfehérjét a cukor felével verjük kemény habbá.
A tojássárgáját a megmaradt cukorral és a vaníliás cukorral keverjük fehéredésig, majd adjuk hozzá az olajat és a tejet.
A lisztet szitáljuk tálba a sütőporral együtt.
A lisztes keveréket forgassuk a tojássárgás keverékhez, utána óvatosan, két, három részletben a fehérjehabot is adjuk a masszához.
A massza kétharmadát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A maradék masszához keverjük hozzá a kakaót, majd simítsuk a fehér tészta tetejére.
A tészta tetejére szórjuk rá a magozott meggyet.
A tepsit toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 percig süssük.
Krém:
A tejet (6 dl) magas falú lábasban melegítsük fel.
Míg a tej melegszik, a tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, étkezési keményítővel és a tejjel (2 evőkanál, lehet több is, a keverésnél érződik) keverjük simára.
Amikor a tej majdnem forr, adjuk hozzá a tojásos keveréket, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre.
A tejes krémet hűtsük ki, aztán keverjük hozzá a puha vajat.
A krémet simítsuk a kihűlt tészta tetejére.
A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, ha szeretnénk, az olajat is keverjük hozzá, majd simítsuk a sütemény tetejére.
Ha szeretnénk, a csokimáz tetejére szórhatunk reszelt csokoládét is, de nem muszáj.
A süteményt szeletelés előtt néhány órára tegyük hűtőbe.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu