A csodás E-80 torta házi változatban: megéri a fáradságot
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Egy nagy családi szülinapon találkoztam először az E-80 tortával. Amikor rákérdeztem a nevére, akkor azt gondoltam - ismerve a gyerekeim apukáját -, hogy ebben a süteményben biztos egy csepp természetes összetevő sincs.
Annál nagyobb volt a meglepődés, amikor kiderült, hogy a torta nevében lévő E betűnek semmi köze sincs az úgynevezett e-számokhoz, vagyis az élelmiszeripari adalékanyagokhoz. A tortát a híres Auguszt cukrászdinasztia tagjának, Auguszt Elemérnek a 80. születésnapjára készítették. A kávés-marcipános-csokoládés tortacsodán a következő felirat díszelgett: “Isten éltessen, Elemér! 80”. Ez rövidült le később E-80-ra. Egyébként nem is lehetne adalék, mert az e-adalékok listája 100-nál kezdődik.
A torta összetevőit látva megértettem, miért nagy családi kedvenc ez az édesség, nálunk, ami csokis vagy marcipános, bármilyen mennyiségben jöhet. Ebben a tortában pedig mindkét összetevő megtalálható.
A recept nem titkos, de nem garantálom, hogy teljesen ugyanolyan lesz, mint az eredeti. Elég bonyolult, de egy emlékezetes, mondjuk kerek születésnapra érdemes megsütni, mert csoki- és marcipánimádók körében garantált lesz a siker.
E-80 torta
Hozzávalók 8 adaghoz
piskóta
- 2 darab tojás
- 8 dekagramm cukor
- 8 dekagramm liszt
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál víz
dobos piskóta
- 2 darab tojás
- 5 dekagramm liszt
- 5 dekagramm cukor
- 1 dekagramm vaj (olvasztott)
csokikrém
- 5 deciliter habtejszín
- 500 gramm étcsokoládé
- 3 evőkanál kakaópor
- 20 dekagramm vaj
marcipánmassza
- 30 dekagramm natúr marcipánmassza
kávéhab
- 8 deciliter habtejszín
- 12 evőkanál instant kávé
- 10 dekagramm porcukor
- 2 zacskó zselatin
- ízlés szerint kakaópor
Elkészítés:
A csokikrémnek ki kell hűlnie, így azt kell először elkészíteni. A tejszínt melegítsük forrásig, majd vegyük le a tűzről. Tegyük bele az összetördelt csokit, majd keverjük simára, szórjuk bele a kakaóport, és tegyük bele a vajat. A krémet hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe, néha vegyük ki és keverjünk rajta egyet. Ha eléggé besűrűsödött, akkor már hagyjuk elöl.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsük el a piskótát. Keverjük vagy verjük habosra a tojást a cukorral, csorgassuk bele az olajat és a vizet, szórjuk bele a lisztet. Keverjük össze, öntsük a masszát a tortaformába, süssük meg, majd hagyjuk kihűlni. Körülbelül 12 percig süssük.
Következik a dobos lap. A tojásokat keverjük habosra a cukorral, szórjuk bele a lisztet, öntsük bele az olvasztott vajat, és keverjük össze. Ezt a masszát is öntsük bele a tortaformába, és süssük meg nagyjából 10 perc alatt.
A marcipánmasszát porcukros deszkán nyújtsuk ki.
Állítsuk össze a tortát. Az alsó piskótalapot tegyük vissza a tortaformába, majd kenjük rá a csokikrém felét, tegyük rá a marcipánlapot, és kenjük meg a krém másik felével. Végül tegyük rá a dobos lapot, és nyomkodjuk le.
Következik a kávés réteg. Verjük habbá a tejszínt úgy, hogy adjuk hozzá a zselatint. Utána keverjük hozzá a porcukros kávét, és picit még verjük tovább. Kenjük hullámosan a piskóta tetejére, és tegyük pár órára hűtőbe, majd ha kivettük, szitáljunk a tetejére kakaóport.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors