A csodás E-80 torta házi változatban: megéri a fáradságot

E80 torta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy nagy családi szülinapon találkoztam először az E-80 tortával. Amikor rákérdeztem a nevére, akkor azt gondoltam - ismerve a gyerekeim apukáját -, hogy ebben a süteményben biztos egy csepp természetes összetevő sincs.

Annál nagyobb volt a meglepődés, amikor kiderült, hogy a torta nevében lévő E betűnek semmi köze sincs az úgynevezett e-számokhoz, vagyis az élelmiszeripari adalékanyagokhoz. A tortát a híres Auguszt cukrászdinasztia tagjának, Auguszt Elemérnek a 80. születésnapjára készítették. A kávés-marcipános-csokoládés tortacsodán a következő felirat díszelgett: “Isten éltessen, Elemér! 80”. Ez rövidült le később E-80-ra. Egyébként nem is lehetne adalék, mert az e-adalékok listája 100-nál kezdődik. 

A torta összetevőit látva megértettem, miért nagy családi kedvenc ez az édesség, nálunk, ami csokis vagy marcipános, bármilyen mennyiségben jöhet. Ebben a tortában pedig mindkét összetevő megtalálható.

A recept nem titkos, de nem garantálom, hogy teljesen ugyanolyan lesz, mint az eredeti. Elég bonyolult, de egy emlékezetes, mondjuk kerek születésnapra érdemes megsütni, mert csoki- és marcipánimádók körében garantált lesz a siker. 

E-80 torta

E80 torta recept

Hozzávalók 8 adaghoz

piskóta

  • 2 darab tojás
  • 8 dekagramm cukor
  • 8 dekagramm liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál víz

dobos piskóta

  • 2 darab tojás
  • 5 dekagramm liszt
  • 5 dekagramm cukor
  • 1 dekagramm vaj (olvasztott)

csokikrém

  • 5 deciliter habtejszín
  • 500 gramm étcsokoládé
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 20 dekagramm vaj

marcipánmassza

  • 30 dekagramm natúr marcipánmassza

kávéhab

  • 8 deciliter habtejszín
  • 12 evőkanál instant kávé
  • 10 dekagramm porcukor
  • 2 zacskó zselatin
  • ízlés szerint kakaópor
Recept idők

Elkészítés:

A csokikrémnek ki kell hűlnie, így azt kell először elkészíteni. A tejszínt melegítsük forrásig, majd vegyük le a tűzről. Tegyük bele az összetördelt csokit, majd keverjük simára, szórjuk bele a kakaóport, és tegyük bele a vajat. A krémet hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe, néha vegyük ki és keverjünk rajta egyet. Ha eléggé besűrűsödött, akkor már hagyjuk elöl.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsük el a piskótát. Keverjük vagy verjük habosra a tojást a cukorral, csorgassuk bele az olajat és a vizet, szórjuk bele a lisztet. Keverjük össze, öntsük a masszát a tortaformába, süssük meg, majd hagyjuk kihűlni. Körülbelül 12 percig süssük.

Következik a dobos lap. A tojásokat keverjük habosra a cukorral, szórjuk bele a lisztet, öntsük bele az olvasztott vajat, és keverjük össze. Ezt a masszát is öntsük bele a tortaformába, és süssük meg nagyjából 10 perc alatt.

A marcipánmasszát porcukros deszkán nyújtsuk ki.

Állítsuk össze a tortát. Az alsó piskótalapot tegyük vissza a tortaformába, majd kenjük rá a csokikrém felét, tegyük rá a marcipánlapot, és kenjük meg a krém másik felével. Végül tegyük rá a dobos lapot, és nyomkodjuk le.

Következik a kávés réteg. Verjük habbá a tejszínt úgy, hogy adjuk hozzá a zselatint. Utána keverjük hozzá a porcukros kávét, és picit még verjük tovább. Kenjük hullámosan a piskóta tetejére, és tegyük pár órára hűtőbe, majd ha kivettük, szitáljunk a tetejére kakaóport.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük