![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A csodás E-80 torta házi változatban: megéri a fáradságot
![E80 torta cover](https://kep.index.hu/1/0/3031/30313/303131/30313133_2327213_f9e98b712601e592e61436f087de0d71_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy nagy családi szülinapon találkoztam először az E-80 tortával. Amikor rákérdeztem a nevére, akkor azt gondoltam - ismerve a gyerekeim apukáját -, hogy ebben a süteményben biztos egy csepp természetes összetevő sincs.
Annál nagyobb volt a meglepődés, amikor kiderült, hogy a torta nevében lévő E betűnek semmi köze sincs az úgynevezett e-számokhoz, vagyis az élelmiszeripari adalékanyagokhoz. A tortát a híres Auguszt cukrászdinasztia tagjának, Auguszt Elemérnek a 80. születésnapjára készítették. A kávés-marcipános-csokoládés tortacsodán a következő felirat díszelgett: “Isten éltessen, Elemér! 80”. Ez rövidült le később E-80-ra. Egyébként nem is lehetne adalék, mert az e-adalékok listája 100-nál kezdődik.
A torta összetevőit látva megértettem, miért nagy családi kedvenc ez az édesség, nálunk, ami csokis vagy marcipános, bármilyen mennyiségben jöhet. Ebben a tortában pedig mindkét összetevő megtalálható.
A recept nem titkos, de nem garantálom, hogy teljesen ugyanolyan lesz, mint az eredeti. Elég bonyolult, de egy emlékezetes, mondjuk kerek születésnapra érdemes megsütni, mert csoki- és marcipánimádók körében garantált lesz a siker.
E-80 torta
![E80 torta recept](https://kep.index.hu/1/0/3031/30313/303131/30313145_7170cefb310615d81834aad221f36e88_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
piskóta
- 2 darab tojás
- 8 dekagramm cukor
- 8 dekagramm liszt
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál víz
dobos piskóta
- 2 darab tojás
- 5 dekagramm liszt
- 5 dekagramm cukor
- 1 dekagramm vaj (olvasztott)
csokikrém
- 5 deciliter habtejszín
- 500 gramm étcsokoládé
- 3 evőkanál kakaópor
- 20 dekagramm vaj
marcipánmassza
- 30 dekagramm natúr marcipánmassza
kávéhab
- 8 deciliter habtejszín
- 12 evőkanál instant kávé
- 10 dekagramm porcukor
- 2 zacskó zselatin
- ízlés szerint kakaópor
Elkészítés:
A csokikrémnek ki kell hűlnie, így azt kell először elkészíteni. A tejszínt melegítsük forrásig, majd vegyük le a tűzről. Tegyük bele az összetördelt csokit, majd keverjük simára, szórjuk bele a kakaóport, és tegyük bele a vajat. A krémet hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe, néha vegyük ki és keverjünk rajta egyet. Ha eléggé besűrűsödött, akkor már hagyjuk elöl.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsük el a piskótát. Keverjük vagy verjük habosra a tojást a cukorral, csorgassuk bele az olajat és a vizet, szórjuk bele a lisztet. Keverjük össze, öntsük a masszát a tortaformába, süssük meg, majd hagyjuk kihűlni. Körülbelül 12 percig süssük.
Következik a dobos lap. A tojásokat keverjük habosra a cukorral, szórjuk bele a lisztet, öntsük bele az olvasztott vajat, és keverjük össze. Ezt a masszát is öntsük bele a tortaformába, és süssük meg nagyjából 10 perc alatt.
A marcipánmasszát porcukros deszkán nyújtsuk ki.
Állítsuk össze a tortát. Az alsó piskótalapot tegyük vissza a tortaformába, majd kenjük rá a csokikrém felét, tegyük rá a marcipánlapot, és kenjük meg a krém másik felével. Végül tegyük rá a dobos lapot, és nyomkodjuk le.
Következik a kávés réteg. Verjük habbá a tejszínt úgy, hogy adjuk hozzá a zselatint. Utána keverjük hozzá a porcukros kávét, és picit még verjük tovább. Kenjük hullámosan a piskóta tetejére, és tegyük pár órára hűtőbe, majd ha kivettük, szitáljunk a tetejére kakaóport.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!