
Édes-csípős, csirkés húsgolyó: 10 perc alatt összeállítható

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Ropogósra pirult empanada babos töltelékkel: csak szeretni lehet

Omlós zabkeksz csokis drazséval: így dobd fel a klasszikus sütit

Tavaszi cukkinitekercs ropogós bundában: nyúlós sajt olvad bele

Fahéjas-banános bögresüti 5 perc alatt: alig valamiből készül

Darált hússal töltött gombakalapok: sok sajt pirul a tetején
Ezek az ázsiai ízvilágú húsgolyók amellett, hogy különlegesen finomak, még gyorsan el is készülnek.
Egy kicsit savanykás, picit édes és nagyon csípős étel, amit tényleg gyerekjáték elkészíteni. Ha szeretjük a csirkegolyót, garantáltan ízleni fog ez a változat is, de ugyanolyan jól működik a recept pulykahússal is.
Mivel nagyon magas fokozaton sülnek a csirkegolyók - konkrétan 250 fokon -, elég nekik 10-15 perc a forró sütőben. Folyamatosan figyelgessük a készülő ételt, mert könnyen odaéghet, főleg, amikor már az édes-csípős szósz is rákerül.
Óvatosan a chilivel
A hozzávalók listája igen egyszerű, de egy dologra nagyon kell figyelni: a recept fél bögre chiliszószt ír az öntethez. Ezalatt a gyengébb, nagy üveges kiszerelésben kapható chiliszószt kell érteni, semmiképpen sem a 100 grammos, extra erős változatot, amiből már pár csepptől is füstöl a fülünk. Ha nekünk ebből a verzióból van otthon készletünk, akkor jóval kevesebbet használjunk belőle, az öntet levét pedig egy kis vízzel pótoljuk. Ebben az esetben természetesen chilipehelyre sem lesz szükség, hogy továbberősítsük az ízeket.
Édes-csípős csirkegolyó

Hozzávalók 20 darabhoz
- 800 gramm darált csirkehús
- 3 gerezd fokhagyma
- 1.5 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 2 darab tojás
- 1 bögre panko morzsa
- 0.5 teáskanál pirospaprika
Szószhoz
- 0.5 bögre chiliszósz
- 1 bögre barna cukor
- 2 evőkanál almaborecet
- 0.25 teáskanál só és bors
- 0.5 teáskanál chilipehely
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
Egy kis lábasban keverjük össze a szósz hozzávalóit, magas lángon forraljuk fel, majd vegyük lejjebb, hogy gyöngyözzön 8-10 percet. Ha készen van, vegyük le a tűzről, ahogy kihűl, még sűrűsödni fog.
Egy nagy tálban keverjük össze a darált húst, összezúzott fokhagymát, sót, borsot, tojásokat, panko morzsát és pirospaprikát. Jól gyúrjuk össze kézzel a hozzávalókat.
Csináljunk a masszából tetszőleges méretű golyókat. Tegyük a húsgolyókat a sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük 10-15 percig, amíg a golyók aranybarnák nem lesznek.
A kisült húsgolyókat forgassuk át a chilis szószban, majd tegyük őket vissza a sütőlemezre, süssük további 1-2 percig.
A kész nassolnivalókat locsoljuk meg a maradék szósszal, melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images