Így készül házilag a kínai édes-savanyú mártás: ízfokozó és káros adalékanyagok nélkül

édes savanyú szósz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy időben óriási kedvencem volt az édes-savanyú mártás, amit főleg kínai éttermekben ettem.

Kétféle íz találkozása mindig izgalmas, főleg, amikor egy szószban történik mindez. Az édes-savanyú szószt a kínai gyorséttermek tették igazán népszerűvé. Később már előre elkészített, üveges szószok formájában is árulni kezdték. Ezekkel a mártásokkal az a gond, hogy tartósítószert és/vagy ízfokozót is tartalmaznak, amire semmi szüksége a szervezetnek.

Pedig házilag sem bonyolult elkészíteni, sőt. Az édes-savanyú mártás tökéletesen illik húsfélék mellé, nem véletlen, hogy még a gyorséttermek is kínálják a rántott csirkefalatkákhoz. 

Édes-savanyú mártás

édes savanyú szósz recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 evőkanál víz
  • 2 evőkanál almaecet
  • 2 szál újhagyma szára
  • 140 milliliter ketchup
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 evőkanál chiliszósz (édes)
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Az újhagyma szárát és a sárgarépát vágjuk fel ízlés szerinti nagyságúra. A ketchupot öntsük egy lábasba, öntsük hozzá a szójaszószt, az almaecetet, a mézet és a chiliszószt, adjuk hozzá az étkezési keményítőt és a vizet, majd az egészet keverjük simára. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha kész, keverjük hozzá az összevágott sárgarépát és a hagyma zöldjét. Ezeket az összetevőket ki is hagyhatjuk belőle. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük