
Így készül házilag a kínai édes-savanyú mártás: ízfokozó és káros adalékanyagok nélkül

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja
Egy időben óriási kedvencem volt az édes-savanyú mártás, amit főleg kínai éttermekben ettem.
Kétféle íz találkozása mindig izgalmas, főleg, amikor egy szószban történik mindez. Az édes-savanyú szószt a kínai gyorséttermek tették igazán népszerűvé. Később már előre elkészített, üveges szószok formájában is árulni kezdték. Ezekkel a mártásokkal az a gond, hogy tartósítószert és/vagy ízfokozót is tartalmaznak, amire semmi szüksége a szervezetnek.
Pedig házilag sem bonyolult elkészíteni, sőt. Az édes-savanyú mártás tökéletesen illik húsfélék mellé, nem véletlen, hogy még a gyorséttermek is kínálják a rántott csirkefalatkákhoz.
Édes-savanyú mártás

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál víz
- 2 evőkanál almaecet
- 2 szál újhagyma szára
- 140 milliliter ketchup
- 1 szál sárgarépa
- 1 evőkanál chiliszósz (édes)
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Az újhagyma szárát és a sárgarépát vágjuk fel ízlés szerinti nagyságúra. A ketchupot öntsük egy lábasba, öntsük hozzá a szójaszószt, az almaecetet, a mézet és a chiliszószt, adjuk hozzá az étkezési keményítőt és a vizet, majd az egészet keverjük simára. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha kész, keverjük hozzá az összevágott sárgarépát és a hagyma zöldjét. Ezeket az összetevőket ki is hagyhatjuk belőle.
Fotó: Getty Images