Habkönnyű, édes szezámmagos puffancs - Mintha levegőbe harapnál

szezámos zsemle
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sima zsemlének indul, de van benne egy olyan hozzávaló, amitől egészen különleges lesz az íze.

Ez a péksüti nem hozott lázba egészen addig, amíg el nem olvastam, hogy a receptben sűrített tej is szerepel a hozzávalók között. Így már egyből kíváncsi lettem, hiszen ez az egy hozzávaló teljesen más ízt ad az amúgy hagyományos módon elkészített pékárunak. Az elkészítése szinte ugyanolyan, mint a többi kelt tésztás süteménynek, annyi különbséggel, hogy nem kell gyúrni, elég átkeverni és utána pihentetni.

A tésztába olaj is kerül, amitől kicsit más lesz a textúrája. Nem egy könnyed étel, de érdemes megkóstolni. Ha a sűrített tejet is házilag szeretnénk készíteni, itt egy egyszerű házi változat, így még finomabb lesz a zsemlénk. 

Édes szezámmagos puffancs

szezámos zsemle recept

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 50 milliliter forró víz
  • 120 milliliter hideg víz
  • 40 gramm cukor
  • 15 gramm élesztő (friss)
  • 20 milliliter sűrített tej
  • 200 gramm liszt
  • 0.5 teáskanál
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 40 gramm szezámmag
  • 200 milliliter olaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy edénybe öntsük bele a forró és a hideg vizet, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, jól keverjük össze, és hagyjuk 5 percet pihenni. Ezután keverjük hozzá a sűrített tejet. Egy másik tálban vegyítsük össze a lisztet a sóval és a szódabikarbónával, szórjuk az élesztős keverékhez, öntsük hozzá a vaníliaaromát, és az egészet jól keverjük össze. Lefedve fél órát hagyjuk állni, majd öntsünk hozzá 2 evőkanál olajat, és letakarva további 2 órát pihentessük. 

Egy meglisztezett deszkán gyúrjuk át, majd szedjük 8 részre a tésztát, gyúrjunk belőle golyókat, hempergessük meg szezámmagban, majd egy sodrófával kicsit nyújtsuk ki. Bő, forró olajban mindkét oldalát süssük aranybarnára. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük