Laktató, fűszeres édesburgonya-fasírt: tejföl is kerül a masszába
A batáta édeskés ízétől lesz különleges ez a zöldségfasírt, olaszos fűszerekkel és zöldhagymával keverve tényleg mennyei lesz.
Néha érdemes húsmentes napokat tartani, ilyenkor a zöldségek, a gabonafélék és a hüvelyesek kapják a főszerepet. Az alábbi zöldségfasírtban az édesburgonya a sztár, mellé hagyma és olaszos fűszerek kerülnek, illetve ahogy a klasszikus húsos verzióból, úgy ebből sem hiányozhat a tojás és a zsemlemorzsa sem.
A krumpli nem nyersen, reszelve, hanem főve, pürésítve képezi a fasírt alapját. Fontos, hogy hagyd teljesen kihűlni, mielőtt tovább dolgoznál vele, ugyanis forrón sokkal több szárazanyagot – jelen esetben morzsát – vesz fel, úgy pedig keményebb, tömörebb lesz a fasírtod. A masszába egy kevés tejfölt is érdemes keverni, hogy lágyabb textúrájú, kellemesebb ízű legyen a zöldségpogácsa.
Édesburgonya-fasírt
Hozzávalók 4 darabhoz
- 800 g édesburgonya
- 1 db tojás
- 4 szál zöldhagyma
- 60 gramm zsemlemorzsa
- 0.5 tk oregánó
- 0.5 tk bazsalikom
- 0.5 tk fokhagymapor
- ízlés szerint só, bors
- 2 ek tejföl
- olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
Az édesburgonyát pucoljuk meg, vágjuk kockákra, majd enyhén sós, lobogó vízben főzzük puhára 15-20 perc alatt. Szűrjük le, majd krumplinyomóval pürésítsük. Várjuk meg, míg kihűl.
A kihűlt püréhez keverjük hozzá a megtisztított, karikákra vágott újhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, fűszereket és a tejfölt. Alaposan keverjük össze a masszát.
Formázzunk belőle 4 nagyobb fasírtot, picit lapítsuk le őket.
Forrósítsunk egy kevés olajat egy serpenyőben, majd közepes lángon süssük őket oldalanként 3-5 percig, míg kívülről pirultak nem lesznek.
Rögtön, melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!