
Így készítve lesz a legfinomabb az édesburgonya: szalonna és rozmaring teszi csodássá

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
A krumpli mellett ma már az édesburgonya is kiharcolta előkelő helyét a konyhában, örömmel dolgozunk vele és még nagyobb élvezettel falatozzuk el.
A batátával bánj ugyanúgy, mint a krumplival - sütheted olajban, készülhet belőle püré vagy saláta, érdemes minél változatosabban elkészíteni.
Újabban nagyon rákaptam a hasselback módszerre, ami azt jelenti, hogy mélyen bevagdosva, zsebeket kialakítva sül a zöldség vagy a hús, a kis rejtett zugokba pedig mindenféle finomság kerülhet. Édesburgonya esetében egyszerűen vajjal megkenve, rozmaringgal ízesítve is csodálatos lesz a végeredmény, miközben sül a batáta, isteni illat fog szállni a levegőben, ami igencsak meghozza az étvágyat.
A batáta zsebeibe érdemes szalonnát rejteni, szaftosabb és finomabb lesz tőle, ha nem muszáj, olajat ne is használj, csak egy árnyalatnyit - ez a szalonna zsírosságától függ. Rozmaringból érdemes frisset használni, sokkal intenzívebb az íze, de szárított formában is jó lesz.
Édesburgonya hasselback

Hozzávalók 4 darabhoz
- 4 darab édesburgonya
- ízlés szerint só és bors
- 6 szelet szalonna
- ízlés szerint olaj
- ízlés szerint rozmaring
Elkészítés:
Az alaposan megmosott burgonyát mélyen vagdossuk be, a kialakított zsebekbe tegyük bele a felvágott szalonnát, ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal és rozmaringgal. Öntözzük meg leheletnyi olajjal, majd toljuk 180 fokos sütőbe, 30-40 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images