Szemet gyönyörködtető egészséges köret - Az édesburgonya és kelkáposzta tökéletes párost alkotnak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Két egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldséget, az édesburgonyát és a kelkáposztát állítjuk párba, a végeredmény csodálatos lesz.
A két zöldség külön-külön nagyon meghatározó eleme a konyhánknak, az értékes édesburgonyát minden olyan ételben felhasználhatjuk, amibe a hagyományos krumplit is beletennénk, édeskés íze és kincset érő tulajdonságai miatt egyre kedveltebb alapanyag a háztartásokban.
A kelkáposzta hasonló kincs, de nem árt vele óvatosan bánni, ha főznénk, lehetőleg ne hagyjuk túl sokáig a tűzhelyen, mert szottyos lesz és nagyon kellemetlen szagot hagy maga után, ráadásul a benne lévő vitaminok is odavesznek. A kelkáposztát ezért érdemes nyersen fogyasztani, salátákat gazdagítani vele, persze nem csak friss, ropogós, hanem meleg salátát is szervírozhatunk belőle.
A kelkáposzta nyersen kissé kesernyés, karakteres ízű, párolva vagy tepsiben sütve sokkal kellemesebb, édesebb lesz, bátran fűszerezve nagyon izgalmassá tudjuk tenni. Édesburgonyával keverve kiadós, meleg salátát vagy köretet készíthetünk belőle. Chiliporral fűszerezve kellemesen csípős aromát adhatunk a salátának, amit magában is élvezet lesz elfalatozni, de húsok mellé is nyugodtan kínálhatjuk, ha szeretnénk, még tejföl is kerülhet a köretre.
Édesburgonya és kelkáposzta köret
Hozzávalók 4 személyre
- 6 darab édesburgonya
- 1 fej kelkáposzta
- só és bors ízlés szerint
- chilipor ízlés szerint
- kevés olaj
Elkészítés:
A megtisztított édesburgonyát vágjuk kockákra, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, sózzuk, borsozzuk, enyhén locsoljuk meg olajjal. Toljuk 180 fokos sütőbe kb. 20 perce, amíg a kockák megpirulnak, puhák lesznek.
A kelkáposztát szedjük leveleire, nagyon alaposan mossuk meg, majd ízlésünknek megfelelően vágjuk fel vagy tépkedjük el a leveleket, pároljuk roppanósra kb. 20 perc alatt.
A két zöldséget keverjük egybe, szórjuk meg chiliporral, esetleg még só és bors is kerülhet rá.
Fotó: Getty Images