Laktató édeskrumplis-babos quesadilla sok sajttal sütve: tartalmas és isteni fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mexikói konyha rajongói süssenek quesadillát, amely úgy lesz laktató, hogy még hús sincs benne.
Sokkal izgalmasabb, mint egy szendvics, a mexikói konyha egyik legnépszerűbb ételébe, a quesadillába szinte bármit pakolhatsz, és nagyon egyszerű elkészíteni. A lényege, hogy a tortillát süsd nagyon ropogósra, és a rétegek közé kerüljön jó sok sajt, amely elolvad és nyúlós lesz.
Tortillát bármelyik élelmiszerboltban kapsz, de házilag is könnyedén elkészítheted. Ha nincs kedved sütögetni a lapokat, akkor készíts burritót, ilyenkor elég, ha csak megmelegíted a tortillákat, és megtöltöd ízlés szerint rizzsel és babbal. Ha nem elég a szendvics, készíts mártogatóst is hozzá, az avokádókrém vagyis a guacamole tökéletesen illik ehhez az ízvilághoz.
Édeskrumplis-babos quesadilla
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab édeskrumpli (nagyobb)
- a sütéshez olívaolaj
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 teáskanál római kömény
- 0.5 kávéskanál cayenne-bors
- 4 darab tortillalap
- 200 gramm feketebab (konzerv)
- 200 gramm reszelt sajt (cheddar vagy gouda)
- 0.5 darab lime leve
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az édeskrumplit tisztítsuk és hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és locsoljuk meg olívaolajjal. Adjuk hozzá a füstölt pirospaprikát, a koriandermagot, a római köményt, a Cayenne-borsot, sózzuk, borsozzuk. Forgassuk össze, hogy a fűszerek mindenhol érjék a kockákat.
Süssük a krumplit 25-30 percig, amíg meg nem puhulnak a kockák, és a külsejük egy picit karamellizálódik. Ha kisebbekre vágtuk a krumplit, akkor kevesebb idő is elég lesz a sütéshez. Hagyjuk kicsit hűlni, és nyomjuk össze csak éppenhogy, nem fontos pürésíteni.
A tortillalap egyik oldalát kenjük meg vékonyan olajjal. Tegyük egy serpenyőbe az olajos felével lefelé. Kanalazzuk rá az édeskrumpli egyik felét, majd tegyük rá a lecsöpögtetett bab felét is. Szórjuk meg reszelt sajttal, és facsarjunk rá ízlés szerint lime-levet. Takarjuk le egy másik tortillalappal, kicsit nyomkodjuk rá, majd kenjük le vékonyan a tetejét olajjal.
A tűzhelyen közepes lángon pirítsuk mindkét oldalát 6-8 percig, amíg szép aranybarna és roppanós külseje nem lesz.
Fotó: Getty Images