
Így készítve lesz a legfinomabb a sült édesburgonya: a batáta egészben kerül a sütőbe

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Ötfűszeres tofu kínai módra: ilyen jót étteremben sem eszel

Nyárköszöntő málnás galette: omlós tésztában sül az édes töltelék

Frissítő, epres limoncello spritz: ezzel indítsd a nyarat

Puha, kukoricalisztből készült lepény: bármivel megpakolhatod

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében
A batáta szezonja októberben kezdődik és egészen márciusig tart, érdemes gyakran készíteni, hisz nagyon finom és egészséges.
Az édesburgonya Közép-Amerikában őshonos, Európába Kolumbusz Kristóf hozta be, azóta pedig szépen lassan az egész világot meghódította az egészséges finomság. A batátát nagyon változatosan lehet elkészíteni, ugyanúgy kell vele dolgozni, mint a hagyományos burgonyával. Izgalmas, változatos köretek, saláták, levesek, főzelékek készülhetnek belőle, de még fánk tésztájába is kerülhet.
Bár elkészítési módját tekintve olyan, mint a krumpli, kalóriatartalma mégis alacsonyabb, ezért diétázóknak remek választás. Az édesburgonya vitaminokban is dúskál, de ásványi anyagokban sem szenved hiányt. A gyökérgumó húsának színe a fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, rózsaszín és vörös. A legkedveltebb batáta a sárga húsú, ami zamatában hasonlít a sárgarépához és a sütőtökhöz, a lilát inkább az ínyencek éltetik, az aromájában a gesztenyére hasonlít, a fehér pedig édes, de nem annyira markáns ízű.
Érdemes vele kísérletezni és sokféleképpen kipróbálni. Az egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha egészben, sütőben sül. Az így készült édesburgonyát végig kell vágni, majd mindenféle finomsággal megtölteni, lehet szerényebb és gazdagabb dolgokkal is telepakolni, minden jól áll neki.
Egészben sült édesburgonya

Hozzávalók 4 darabhoz
- 4 darab édesburgonya
- 4 evőkanál vaj
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Az édesburgonyákat héjastól, folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra.
Az egészben hagyott batátákat minden oldalukon villával szurkáljuk meg, majd csomagoljuk ezüstpapírba. Helyezzük tepsibe a burgonyákat, majd toljuk 180 fokos előmelegített sütőbe 50-60 percre, amíg teljesen megpuhulnak.
A megsült krumplikat óvatosan csomagoljuk ki az ezüstpapírból, a legjobb, ha edényfogó kesztyűt húzunk a kezünkre.
A kicsomagolt krumplikat kés segítségével hosszában hasítsuk végig, nyissuk szét annyira, hogy a belsejéhez hozzá lehessen férni. Villa segítségével kicsit túrjunk bele a krumpli húsába, majd sóval és borssal fűszerezzük, minden krumpli belsejébe 1 evőkanál vaj is kerüljön.
Fotó: Getty Images