Ropogós, egészben sült fácán szalonnával megspékelve - Karácsonyra tökéletes
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
Nem csak pulykasült lehet az ünnepi asztal éke, a fácánsült is tökéletesen betölti ezt a szerepet. Ha követjük a receptben megadott utasításokat, akkor egy szaftos, omlós, ropogós sültet tehetünk majd le a vendégek elé.
A fácánnál egy dologra kell figyelni, de arra különösképpen: ne száradjon ki a hús. Azért, hogy ezt elkerüljük, folyamatosan pótolni kell a sült alatt a folyadékot és állandóan locsolgatni kell a saját levével. A folyadékról az alaplé és a fehérbor gondoskodik.
A fácánhoz sokféle fűszer passzol, bedörzsölhetjük rozmaringgal, majoránnával, kakukkfűvel, borókabogyóval, de az a legjobb, ha ezekből frisset használunk, ebben az esetben tegyük bele őket a fácán hasüregébe. A hús alá dobálhatunk tetszőleges zöldségeket, én répát és hagymát használtam, de bármilyen leveszöldség jól illik hozzá.
A sütési idő a fácán méretétől és korától függ, a fiatal fácán kb. 50-60 perc alatt megsül, míg egy idősebbnek lehet, hogy kétszer annyi időre van szüksége. Ha úgy ítéljük meg, hogy a zöldségek vagy a szalonna túlsülne, akkor vegyük ki őket a tálból, nélkülük süssük tovább a húst.
Ropogós, egészben sült fácán
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab fácán (fiatal)
- ízlés szerint só, bors, majoranna
- 15 dekagramm szalonna
- 50 gramm vaj
- 1.5 deciliter fehérbor
- 1.5 deciliter alaplé
- 3 evőkanál tejszín
- ízlés szerint répa, hagyma
Elkészítés:
A mellet és a combokat tűzdeljük meg szalonnával, a szárnyvégeket hajtsuk be a gerinc alá.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy sütőedényt szalonnaszeletekkel, illetve tegyük bele az összevágott répát és hagymát is. Erre fektessük a fácánt.
Olvasszuk meg a vajat, öntsük nyakon vele a fácánt, majd öntsük alá az alaplé és a fehérbor egy részét is, így tegyük a sütőbe. Folyamatosan figyeljük, pótoljuk minidig alaplével és borral a folyadékot, locsolgassuk a húst a saját szaftjával. 10 perccel a vége előtt vegyük le a szalonnaszeleteket, hogy a fácán bőre ott is megpiruljon. A fiatal fácán sütési ideje kb. 50-60 perc.
Vegyük ki az edényből a fácánt és a zöldségeket. A szaftot öntsük fel egy kis alaplével, forraljuk fel, majd szűrjük át. Tegyünk hozzá egy kis tejszínt vagy vajat, forraljuk össze. Tálaláskor ezzel locsoljuk meg a fácánt.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!