Ropogós, egészben sült fácán szalonnával megspékelve - Karácsonyra tökéletes

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak pulykasült lehet az ünnepi asztal éke, a fácánsült is tökéletesen betölti ezt a szerepet. Ha követjük a receptben megadott utasításokat, akkor egy szaftos, omlós, ropogós sültet tehetünk majd le a vendégek elé.

A fácánnál egy dologra kell figyelni, de arra különösképpen: ne száradjon ki a hús. Azért, hogy ezt elkerüljük, folyamatosan pótolni kell a sült alatt a folyadékot és állandóan locsolgatni kell a saját levével. A folyadékról az alaplé és a fehérbor gondoskodik. 

A fácánhoz sokféle fűszer passzol, bedörzsölhetjük rozmaringgal, majoránnával, kakukkfűvel, borókabogyóval, de az a legjobb, ha ezekből frisset használunk, ebben az esetben tegyük bele őket a fácán hasüregébe. A hús alá dobálhatunk tetszőleges zöldségeket, én répát és hagymát használtam, de bármilyen leveszöldség jól illik hozzá. 

A sütési idő a fácán méretétől és korától függ, a fiatal fácán kb. 50-60 perc alatt megsül, míg egy idősebbnek lehet, hogy kétszer annyi időre van szüksége. Ha úgy ítéljük meg, hogy a zöldségek vagy a szalonna túlsülne, akkor vegyük ki őket a tálból, nélkülük süssük tovább a húst. 

Ropogós, egészben sült fácán

fácánsültrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab fácán (fiatal)
  • ízlés szerint só, bors, majoranna
  • 15 dekagramm szalonna
  • 50 gramm vaj
  • 1.5 deciliter fehérbor
  • 1.5 deciliter alaplé
  • 3 evőkanál tejszín
  • ízlés szerint répa, hagyma
Recept idők

Elkészítés:

A megmosott fácánt kenjük jól be kívül-belül sóval, borssal és majoránnával, ha friss majorannánk van, akkor azt tegyük a hasüregbe.

A mellet és a combokat tűzdeljük meg szalonnával, a szárnyvégeket hajtsuk be a gerinc alá.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy sütőedényt szalonnaszeletekkel, illetve tegyük bele az összevágott répát és hagymát is. Erre fektessük a fácánt.

Olvasszuk meg a vajat, öntsük nyakon vele a fácánt, majd öntsük alá az alaplé és a fehérbor egy részét is, így tegyük a sütőbe. Folyamatosan figyeljük, pótoljuk minidig alaplével és borral a folyadékot, locsolgassuk a húst a saját szaftjával. 10 perccel a vége előtt vegyük le a szalonnaszeleteket, hogy a fácán bőre ott is megpiruljon. A fiatal fácán sütési ideje kb. 50-60 perc.

Vegyük ki az edényből a fácánt és a zöldségeket. A szaftot öntsük fel egy kis alaplével, forraljuk fel, majd szűrjük át. Tegyünk hozzá egy kis tejszínt vagy vajat, forraljuk össze. Tálaláskor ezzel locsoljuk meg a fácánt.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük