Ropogós bőrű, egészben sült csirke kétféle körettel: a májas töltelék sem hiányozhat

2
Nyomtatás

Ez után a fogás után mindenki megnyalja mind a tíz ujját: a ropogós bőrű egész csirkét vele sült krumplival és tejszínes kelbimbóval ajánljuk.

Ha még nem tudod, mi legyen a karácsonyi menü, mutatunk egy szuper ötletet! Az egészben sült csirke a krumplival együtt készül, így a köretet is kipipálhatod, ha azonban még valamivel feldobnád, a tejszínes kelbimbót sem érdemes elhagyni mellőle.

Az egész csirkét akár meg is töltheted: alább egy májas töltelék receptjét mutatjuk, ezt a csirke bőre alá és a belsejébe is rejtheted, de akkor sem lősz mellé, ha mellette sütöd, mint egy fasírtot. Így pirult és ropogós lesz a külseje, valamint könnyebben tudsz majd belőle szép szeleteket vágni.

Ahogy már említettük, a tejszínes-baconös kelbimbó is megér egy misét: az így készült zöldséget még a gyerekek is örömmel falatozzák, és a krémes, szaftos köret szuperül kiegészíti majd a pirult, ropogós bőrű sült húst.

Egészben sült, töltött csirke

egeszben-sult-csirke-recept

Hozzávalók 4 személyre

Az alaphoz:

  • 1 db (kb. 2 kg-os) egész csirke
  • 2 ek. grillfűszerkeverék
  • 100 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 kg sütni való krumpli

A töltelékhez:

  • 25 dkg csirkemáj
  • 3 szelet szikkadt kenyér
  • 2 dl tej
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 5 dkg bacon
  • 1 kk.
  • 1 kk. bors

A kelbimbóhoz:

  • 1 kk.
  • 1 kk. bors
  • 0.5 kg kelbimbó
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg bacon
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 1 csapott ek. fokhagymakrém
Recept idők

Elkészítés:

A kenyereket áztassuk be tejbe. Közben vágjuk apróra a bacont, a vöröshagymát, a megtisztított májat és a csokor petrezselymet.

Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd dobjuk bele a bacont. Pár perc múlva, mikor már a zsírját kiengedte, adjuk hozzá a hagymát, a májat és a petrezselyem felét, majd pirítsuk őket pár percig. Ezek után lehetőleg hűtsük le.

Nyomkodjuk ki a kenyereket, adjuk hozzá a májas keveréket, a sót, a borsot és a 2 tojást, majd alaposan gyúrjuk össze.

Az előkészített csirkét helyezzük egy akkora vajjal vagy zsírral kikent tepsibe, amelyben a krumpli és a töltelék is el fog férni.

A fűszerkeveréket keverjük a vajhoz, a végén kb. egy diónyit tegyünk félre a kelbimbókhoz. A többivel alaposan, mindenhol „masszírozzuk” be a csirkét. Juttassunk nyugodtan a bőr alá is belőle.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

Tegyük a tepsibe a meghámozott és félbevágott krumplikat. Ha maradt, akkor a maradék fűszeres vajjal bedörzsölhetjük őket. Ha nem maradt vaj, akkor ízlés szerint fűszerezzük be őket.

Formázzunk egy rudat vagy bucit a töltelékből, a tepsi alakjától függően, és tegyük azt is a tepsibe. Lehet a csirke hasüregébe, illetve a bőre alá is tölteni, de ha külön sütjük, akkor szép pirult és ropogós lesz a külseje, valamint könnyebben tudunk belőle szép szeleteket vágni. Tegyük a tepsibe a csirkét is.

Fedjük le a tepsit alufóliával, és tegyük a sütőbe másfél órára.

Amíg a hús sül, van időnk elkészíteni a kelbimbót:

a megmosott kelbimbók külső leveleit szedjük le, a torzsájukat vágjuk ki, és a fejeket felezzük meg. Ezek után blansírozzuk őket pár percig.

Amíg főnek, tegyük a felcsíkozott bacont egy forró, magasabb falú serpenyőbe. Adjuk hozzá a félretett fűszeres vajat is. Ahogy megpirultak a baconcsíkok, dobjuk melléjük a leszűrt kelbimbókat, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk pár percig. Ezek után dobjuk hozzá a petrezselymet, öntsük hozzá a tejszínt, és amint felforrt, zárjuk el alatta a lángot.

Másfél óra elteltével vegyük le a fóliát a tepsiről, tekerjük fel a hőfokot 200-220 fokra, és süssük a csirkét és a többi hozzávalót még kb. fél órát, illetve amíg a csirke szép piros nem lesz. Amennyiben szükséges, a csirkét időnként átfordíthatjuk. Időközönként locsoljunk meg mindent a szafttal.

Végezzünk tűpróbát, szúrjuk meg a csirkét a combjánál, és ha a kifolyt szaft színtelen, akkor biztosan megsült a hús.

Fotók és videó: Hajdu Tibor/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon