
Szaftos egyben sült fasírt barna mártással: másnap, hidegen is finom

Bár több részfolyamatból áll a recept, nem nehéz elkészíteni, a legnagyobb munkát a sütő végzi, és a mártás is pillanatok alatt elkészül.
Szaftos, fűszeres fasírt és sűrű, krémes mártás: mi lehet ennél jobb? Mindegyik megér egy misét, de a kettő együtt egészen fenomenális.
A fasírt a hagymás alaptól lesz szaftos és ízletes, a zöldséget mindenképpen érdemes puhára dinsztelni - ha több időd van, akár karamellizálni -, mielőtt a masszába kevered, különben ropogós maradhat. A barna mártásra pedig egy nagyon egyszerű és gyors receptet mutatunk, amit kezdők is el tudnak készíteni, és nem igényel különleges hozzávalót.
Ez az egyben sült fasírt a hétvégi, de akár ünnepi asztalon is megállja a helyét, biztosan nem fog rá panaszkodni a szülinapos vagy a névnapos, ha ez lesz a meglepetés ebéd.
Egyben sült fasírt barna mártással

Hozzávalók 8 adaghoz
Fasírt:
- 1200 gramm darált hús (vegyes)
- 2 ek olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1.5 tk só
- ízlés szerint bors
- 1 tk kakukkfű
- 1 ek sűrített paradicsom
- 60 ml alaplé
- 120 gramm zsemlemorzsa
- 2 darab tojás
Barna mártás:
- 750 ml alaplé (marha)
- 5 ek liszt
- 50 gramm vaj
- 1 tk fokhagymapor
- ízlés szerint só, bors
- 1 darab babérlevél
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Forrósítsunk olajat egy mélyebb serpenyőben. Dobjuk bele a vöröshagymát, dinszteljük addig, míg megpuhul. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd 1 perc múlva a kakukkfüvet és a paradicsomot. Öntsük fel az alaplével, keverjük egybe. Hagyjuk 1-2 percig főni, majd kapcsoljuk le a lángot.
A darált húst keverjük egybe a tojással és a zsemlemorzsával. Mikor kihűlt a hagymás alap, azt is dolgozzuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk egybe a masszát.
Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, majd formázzunk a húsmasszából egy rudat, tegyük rá. Toljuk a sütőbe kb. 50 percre, a sütési idő a rúd vastagságától függ.
Amíg sül a hús, készítsük el az egyszerűsített barna mártást:
A vajat olvasszuk meg egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet, keverjük egybe. Mikor egy kicsi színt kapott a liszt, kezdjük el folyamatos kevergetés mellett felönteni az alaplével. Mikor az összeset elkevertük, és csomómentes a szósz, fűszerezzük. Várjuk meg, míg forrásnak indul, főzzük 3 percig. Ha sűrű, vegyük ki a babérlevelet, és húzzuk le a tűzről.
A hússal együtt tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!