Szaftos egyben sült fasírt barna mártással: másnap, hidegen is finom

egybensültfasírt2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bár több részfolyamatból áll a recept, nem nehéz elkészíteni, a legnagyobb munkát a sütő végzi, és a mártás is pillanatok alatt elkészül.

Szaftos, fűszeres fasírt és sűrű, krémes mártás: mi lehet ennél jobb? Mindegyik megér egy misét, de a kettő együtt egészen fenomenális.

A fasírt a hagymás alaptól lesz szaftos és ízletes, a zöldséget mindenképpen érdemes puhára dinsztelni - ha több időd van, akár karamellizálni -, mielőtt a masszába kevered, különben ropogós maradhat. A barna mártásra pedig egy nagyon egyszerű és gyors receptet mutatunk, amit kezdők is el tudnak készíteni, és nem igényel különleges hozzávalót. 

Ez az egyben sült fasírt a hétvégi, de akár ünnepi asztalon is megállja a helyét, biztosan nem fog rá panaszkodni a szülinapos vagy a névnapos, ha ez lesz a meglepetés ebéd. 

Egyben sült fasírt barna mártással

egybensültfaírt

Hozzávalók 8 adaghoz

Fasírt:

  • 1200 gramm darált hús (vegyes)
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1.5 tk
  • ízlés szerint bors
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 60 ml alaplé
  • 120 gramm zsemlemorzsa
  • 2 darab tojás

Barna mártás:

  • 750 ml alaplé (marha)
  • 5 ek liszt
  • 50 gramm vaj
  • 1 tk fokhagymapor
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Forrósítsunk olajat egy mélyebb serpenyőben. Dobjuk bele a vöröshagymát, dinszteljük addig, míg megpuhul. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd 1 perc múlva a kakukkfüvet és a paradicsomot. Öntsük fel az alaplével, keverjük egybe. Hagyjuk 1-2 percig főni, majd kapcsoljuk le a lángot.

A darált húst keverjük egybe a tojással és a zsemlemorzsával. Mikor kihűlt a hagymás alap, azt is dolgozzuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk egybe a masszát.

Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, majd formázzunk a húsmasszából egy rudat, tegyük rá. Toljuk a sütőbe kb. 50 percre, a sütési idő a rúd vastagságától függ.

Amíg sül a hús, készítsük el az egyszerűsített barna mártást: 

A vajat olvasszuk meg egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet, keverjük egybe. Mikor egy kicsi színt kapott a liszt, kezdjük el folyamatos kevergetés mellett felönteni az alaplével. Mikor az összeset elkevertük, és csomómentes a szósz, fűszerezzük. Várjuk meg, míg forrásnak indul, főzzük 3 percig. Ha sűrű, vegyük ki a babérlevelet, és húzzuk le a tűzről.

A hússal együtt tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon