
Egylábasos kolbászos tészta: se mosogatnivaló, se munka nincs vele
Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
Rajongója vagyok az egylábasos tésztáknak: gyorsan készülnek, egyszerűek és nincs utánuk mosogatnivaló. Az egyetlen baj az velük, hogy rögtön el is fogynak.
Néztünk már tejszínes-csirkés és sajtkrémes egylábasos tésztát, de paradicsomos verziót még nem. Hogy magyaros is legyen, mehet bele bármilyen jóféle száraz kolbász, de chorizóval vagy szalámival is finom, kinél mi van otthon, vagy mit szeret a legjobban.
Frissen és melegen
Egyetlen egy hátránya van az egylábasos tésztáknak, méghozzá az, hogy frissen, melegen kell fogyasztani őket. Ha várunk, a szószt magába szívja a tészta, túlfőtt valami lesz belőle. Szerencsére az egylábasostészta-receptek mindig akkora adaggal számolnak, amit egy négyfős család bőven el tud fogyasztani egyszerre, de természetesen lehet készíteni belőle kisebb és nagyobb adagot is, én például két főre főztem.
Alaplé nélkül mit sem ér
A paradicsom mellett a tejtermékek dominálnak a receptben: tej és sok-sok sajt kerül bele. A levet, amiben a tészta készre fő, nem víz és nem is paradicsomlé alkotja, hanem alaplé. Ez lehet zöldséges és húsos is, talán a húsos alaplé erőteljesebb, karakteresebb ízeket eredményez.
Egylábasos kolbászos tészta

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 450 gramm kolbász
- 2 darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 milliliter alaplé
- 1 doboz kockázott paradicsom (400 g)
- 125 milliliter tej
- 250 gramm tészta
- 0.5 teáskanál só, bors
- 250 gramm cheddar sajt
- 0.25 teáskanál chilipehely
Elkészítés:
Dinszteljük meg az olívaolajon a hagymát, adjuk hozzá a kolbászt is, körülbelül 5 percig pirítsuk, majd mehet rá a fokhagyma és a többi fűszer, így is melegítsük 2 percig.
Adjuk hozzá az alaplevet, paradicsomot, tejet és a tésztát. Ha forr, vegyük alacsonyra a lángot, fedjük le, főzzük 15 percig.
Keverjük bele a sajtot. Melegen, frissen tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors