Kiadós, egylábasos, nagyon sajtos tészta – Gyors és nincs utána mosogatnivaló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szeretek főzni, olykor hosszan szöszmötölni macerásabb fogásokkal, de nincs minden nap időm, sem kedvem órákon át a konyhában ácsorogni.
Amikor nincs kedvem főzni, akkor szoktam trükkös megoldásokhoz folyamodni, így mindenki jól jár, lesz étel az asztalon, nem kell készételt választania a családnak, az ízletes fogás gond nélkül elkészül, ráadásul még a mosogatnivalót is megúszom. Az ilyen napokon imádom az egylábasos tésztákat, fogok egy jó nagy edényt, minden belekerül, voilá, aztán már tálalhatok is.
Az amerikaiak kedvenc sajtos tésztája és az olasz konyha minimalista tésztái nálunk is nagyon népszerűek, szeretjük, ha izgalmas ízek találkoznak és szaftos lesz a végeredmény.
Ebben a receptben darált hússal dolgozunk, mindenki válasszon olyan fajta húst, amilyet szeretne. Ha éppen nincs kéznél alaplé, akkor vízzel és házi ételízesítő kockával pótoljuk. Az egylábasos tészta jellegzetes ízét a Worcester-szósz adja meg, amit a leggyakrabban húsok pácolásához szoktunk használni, egy keveset érdemes az ételhez adni belőle, nagyon izgalmas lesz tőle.
Egylábasos sajtos tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 450 gramm darált hús (csirke, marha, sertés)
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál Worcestershire-szósz
- 2 evőkanál ketchup
- 900 milliliter alaplé (zöldség vagy hús)
- 400 gramm tészta
- 300 gramm cheddar sajt
- 120 milliliter tej
- kevés olaj
Elkészítés:
Tegyünk egy nagyobb lábast a tűzhelyre, mehet bele kevés olaj, majd közepes lángon melegítsük, amikor átmelegedett, adjuk hozzá a darált húst. Következhet a finomra vágott hagyma, zúzott fokhagyma, só, bors, Worcestershire-szósz, ketchup, alaposan keverjük el a fazék tartalmát, majd főzzük a húst addig, amíg ki nem fehéredik.
Ekkor öntsük fel az alaplével, forraljuk össze, majd adjuk hozzá a tésztát. A tészta fedő alatt körülbelül 15-20 perc alatt elkészül. Ha kész, szórjuk meg sajttal, öntsük rá a tejet, majd alapos keverés után tálalhatjuk is a tartalmas tésztát. Szervírozásnál finomra vágott petrezselyem vagy újhagyma, esetleg sajt kerülhet rá.
Fotó: Getty Images