Hagymás csalánfőzelék tejfölös habarással - A modern népek étele
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Mindig nevetek, mikor Nagyanyám, a városi asszony, egy-egy általa nem használt alapanyag említése hallatán odaveti: Jaj, ti modern emberek, olyan furcsa dolgokat esztek.
Ugyanígy reagált, mikor bedobtam, hogy csalánt akarok főzni. Döbbenet ült az arcára, ezt már tényleg nem tudta mire vélni. Egy rövid hatásszünetet tartott, míg emésztette a hallottakat, majd röviden ennyit mondott.: Hát, remélem, azért a gyerekeket nem ilyesmivel eteted.
Nem láttam értelmét, hogy tovább érveljek a csalánevés pozitívumai mellett, úgyhogy ennyiben maradtunk. Végül nem is főztem csalánt. Elfelejtődött a dolog.
A csalánfőzelék újra képbe kerül
Jó pár hónappal később, egy vasárnapi ebéd után ücsörögtünk a konyhában, beszélgettünk, közben a mama egyik régi viharvert szakácskönyvét lapozgattam. Mígnem megakadt a szemem egy recepten.
Nem akartam elhinni, amit látok, pedig ott állt feketén-fehéren a főzőkönyv megsárgult lapján: Csalánfőzelék. Diadalmas mosollyal az arcomon, elé tettem a könyvet. De mivel a Nagyanyámról volt szó, csak legyintett és annyit mondott: Akkoriban is voltak ám fura népek.
Úgyhogy következzen most a fura, modern népek egyik étele, a csalánfőzelék.
Egyszerű csalánfőzelék
Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 kilogramm csalán (zsenge, tavaszi)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2.5 deciliter tejföl
- 1 evőkanál tönkölybúza fehérliszt
- 5 deciliter zöldségalaplé
- ízlés szerint só és bors
- ízlés szerint citromlé
- opcionális olívaolaj
Elkészítés:
Fotó: Getty Images