Ellenállhatatlanul puha kefires pogácsa: rögtön dupla adagban készítsd

kpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyszerű pogácsa tésztája a kefirtől omlós, ez az álomtextúra napokig megmarad, már csak ezért is érdemes nagyobb adagban gyártani.

A pogácsa sokoldalú finomság, készülhet magyarosan, izgalmas sós variációkban, de az angolok édes változataival is érdemes kísérletezni. Ha sós pogácsát sütnél, maradj az egyszerűség vonalán, próbáld ki kefirrel dúsítva, amelytől kellemesen puha állagot kap a tészta. A pogácsa nem igényel semmilyen extra hozzávalót, simán tojással lekenve is a sütőbe tolhatod pirulni, de ha szeretnéd, sajtot vagy magvakat is szórhatsz a tetejére.

A kefires pogácsa remekül bírja a csomagolást, ezért magaddal viheted iskolába vagy munkahelyre, és még a piknikkosárban is elfér. A finomság egyszerűen készül, remek vendégváró, fogyaszthatod simán magában, de tartalmas leves vagy reggeli rántotta mellé is kínálhatod.

Egyszerű kefires pogácsa

kpct

Hozzávalók 40 darabhoz

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 1 csomag instant élesztő
  • 20 dkg vaj (olvasztott)
  • 2 darab tojás
  • kefir szükség szerint (180-200 g)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót, utána az élesztőt, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, tojást és annyi kefirt, amennyit felvesz.

A rugalmasra gyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és pihentessük 30 percig.

A pihentetés után borítsuk enyhén lisztezett felületre a tésztát, majd nyújtsuk 1-2 ujjnyi vastagra, szúrjuk ki pogácsaszaggatóval.

A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd letakarva pihentessük még 30 percig.

A pogácsákat kenjük meg felvert tojással, ha szeretnénk, szórjunk sajtot vagy magvakat a tetejére. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük