Egyszerű, de nagyon krémes paradicsomos rizottó: könnyű nyári fogás

paradicsomrcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A selymes paradicsomos rizottót előételként szokták szervírozni, de forró nyári napokon könnyű főételnek is beillik.

Igazán egyszerű rizottót készíteni, csupán egy titka van, amire gondosan kell ügyelnünk az étel elkészítésénél. A titok, hogy mindig forró alaplével kell felönteni a rizst, amit apránként, merőkanállal adagoljunk hozzá, keverjük el vele, várjuk meg, míg a rizs megszívja magát a folyadékkal. Ez a mozzanat a rizs tökéletes textúrájának eléréséhez járul hozzá.

A paradicsomos rizottó tálalásánál érdemes friss paradicsommal vagy bazsalikommal, rukkolával, esetleg bébispenóttal díszíteni a tányért. Mindenképpen rizottóhoz való rizst használjunk, arboriót vagy carnarolit, ha viszont kicsit izgalmasabbá szeretnénk tenni az ételt, rizs helyett árpagyöngyből is elkészíthetjük.

Egyszerű paradicsomos rizottó

paradicsomrct

Hozzávalók 2 személyre

  • 200 gramm rizottórizs
  • 280 gramm koktélparadicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 50 gramm vaj
  • 500 milliliter zöldség- vagy csirkealaplé
  • 100 gramm mascarpone
  • 25 gramm parmezán
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Az alaplevet felforraljuk.

Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, jól elkeverjük, hogy az olaj egyenletesen bevonja a rizsszemeket, ezután a felforralt alaplevet merőkanálnyi adagokban a rizshez keverjük addig, míg a rizs az összes folyadékot magába nem szívja, al dente állagú lesz.

A vajat egy másik edényben felmelegítjük, majd a paradicsomot félbevágva vagy egészben hozzáadjuk, alacsony lángon 10 perc alatt puhára pároljuk, ezután zöldségpasszírozón áttörjük.

A paradicsompürét, a reszelt parmezánt és a mascarponét az elkészült rizzsel egybekeverjük, sóval és borssal ízesítjük, tálalásnál bazsalikommal vagy friss koktélparadicsommal díszíthetjük a tányért.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük