Epres, rebarbarás kompót: narancslikőrrel megbolondítva a legfinomabb
Az eper édes és a rebarbara savanykás íze együtt tökéletes a kompótban is, jól behűtve kiváló desszert.
Ha szereted az epret, és nem szeretnéd elnyomi az ízét, készíts belőle kompótot, fél órán belül kész van, mégis tökéletes desszert. Magában is mennyei, de kínálhatod görög joghurttal, tejföllel, vaníliafagyival, sőt, palacsinta vagy gofri tetejére is kanalazhatod.
Nem szabad sok vizet önteni az eperre, mert a főzés során rengeteg folyadékot enged ki magából, így lényegében a saját levében puhul. A cukrot az eper édességétől függően adagold, anélkül is készülhet. A citromot viszont nem érdemes kihagyni a kompótból, picit frissebb, üdébb lesz a végeredmény, ráadásul a citrus héjában található pektin sűríti is a levet.
Az eper leveleit távolítsuk el, felezzük el őket.
Tegyünk minden hozzávalót egy lábasba. Kezdjük el melegíteni, amikor gyöngyözik, vegyük kicsire a lángot. Gyakran kevergetve főzzük 10 percig, míg az eper puha nem lesz.
Hagyjuk 10 percig hűlni, majd tálaljuk.
A maradékot hűtőben, lefedve 4 napig tárolhatjuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu