Villámgyors eperlekváros-tejszínes piskótatekercs – Ne sajnáljuk belőle az epret

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A piskótatekercs nagy klasszikus, sokak kedvence. Mi általában valamilyen gyümölcslekvárral kenjük meg a puha piskótalapot, de ebbe a verzióba tejszínhab és friss eperdarabok is kerülnek.

Ha eperszezon, akkor sütemények, és ha sütemények, akkor piskótatekercs. Egyszerű és gyors az összeállítása, és a tészta sütése is maximum 10 percig tart.

Mi a csavar a süteményben?

Hát éppen a csavar, vagyis a piskótalap feltekerése. Csak melegen lehet formázni a tésztát, utána már törni fog. Amint kikerül a sütőből, rá kell borítani egy konyharuhára. Ezt úgy tehetjük meg a legkönnyebben, hogy körbevágjuk a tepsiben a piskóta széleit, leborítjuk fejjel lefelé a tepsit, és remélhetőleg kiesik belőle egyben és szépen a tészta. 

Fontos, hogy a konyharuhával együtt kell feltekerni a piskótalapot. Az hagyján, hogy nem ég meg a kezünk, de az anyag abban is segít, hogy a piskóta ne ragadjon össze, ne tapadjon magához. Lehetőleg ne túlöblítőzött konhyaruhával tekerjük fel, mert annak könnyen átveheti az aromáját. Ha kihűlt, óvatosan tekerjük ki, vegyük le a konyharuháról, onnantól már nem lesz gond a formázással.

Eperlekváros-tejszínes piskótatekercs

eprespiskótatekirecet

Hozzávalók 12 adaghoz:

Tészta

  • 6 darab tojás (szétválasztva)
  • 0.75 bögre cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 bögre liszt
  • 0.25 bögre porcukor (hempergetéshez)

Töltelék

  • 3 bögre eper
  • 2 evőkanál cukor
  • 0.5 bögre eperlekvár
  • 0.5 bögre habtejszín
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy nagyobb (45x33 cm-es) tepsit. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.

Tegyük a tojásfehérjéket egy nagy tálba. Robotgép segítségével verjük keményre, majd óvatosan keverjük hozzá a cukor felét is. Ha kemény a hab, tegyük félre.

Egy másik tálban keverjük habosra a sárgákat a cukor másik felével és a vaníliakivonattal.

Óvatosan keverjük bele a tojáshabot a sárgájába egy spatula segítségével. Adjuk hozzá kis adagokban a lisztet is.

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe. Süssük körülbelül 10 percig, amíg a teteje halványbarna nem lesz.

Készítsünk elő egy konyharuhát, szórjuk meg a porcukorral. A kész piskótát vágjuk körbe a tepsiben, majd óvatosan borítsuk a ruhára. Távolítsuk el a sütőpapírt. A konyharuhával együtt tekerjük fel a tésztát tekercsbe. Hagyjuk kihűlni.

Készítsük el a tölteléket: vágjuk az epreket vékony szeletekre, szórjuk meg cukorral, majd tegyük félre.

Verjük fel a tejszínhabot, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliát.

Csavarjuk ki a konyharuhából a piskótát, hogy lapos legyen. (A végei felkunkorodnak majd.) Kenjük meg eperlekvárral, majd tejszínhabbal.

A szeletelt epreket csöpögtessük le, majd szórjuk rá a tejszínhabra. Óvatosan tekerjük fel a piskótát. Tegyük alufóliába, majd a hűtőbe legalább 2 órára. Kihűlve, tejszínhabbal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük