Ha az epret is diétásan ennéd, készíts belőle salátát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Eperből nem lehet eleget venni és eleget enni. Nincs az a mennyiség, amely ne fogyna el pillanatok alatt. Minden évben elhatározom, hogy veszek legalább egy ládával, és elteszem lekvárnak. Egyszer már sikerült ezt megvalósítanom, de annak is a nagy része a hasamban végezte.
Néhány napja egy eseményen epres-bazsalikomos vízzel kínáltak meg: még sosem próbáltam így, de extrán finom volt. Az eper tényleg mindenbe és mindenhez passzol - ha nem a szokásos módokon, sütiben vagy krémlevesben szeretnénk felhasználni, akkor a saláta a tökéletes választás. Úgyis nyakunkon a bikiniszezon.
Ebbe a salátába a másik nagy kedvencem, avokádó is kerül, illetve ízlés szerint kéksajt és pirított mandula is. Tényleg egy nagyon könnyű, tavaszi saláta, talán a dresszing, ami laktató picit. Nekem már attól összefut a nyál a számban, hogy belegondolok, milyen gyönyörű, élénk, tavaszi színekben pompázik.
Ez egy teljesen vega változat, de ha valaki húsra vágyik, egy kis csirkemellel még ki lehet egészíteni. Én szívem szerint minden nap ezt enném, amíg csak tart a szezonja.
Epres-avokádós saláta
Hozzávalók 4 adaghoz
saláta
- 150 gramm bébispenót
- 400 gramm eper
- 2 darab avokádó
- 150 gramm kéksajt (opcionális)
- 1 marék szeletelt mandula (opcionális)
- 1 fej lilahagyma
dresszing
- 0.5 deciliter olívaolaj
- 3 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál mustár
- 2 csipet só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
Az epret - mérettől függően - vágjuk félbe vagy négyfelé. Az avokádót hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre. A sajtot kockázzuk fel. A szeletelt mandulát egy kis serpenyőben, olaj nélkül pirítsuk meg. A bébispenótot mossuk meg. A lilahagymát vágjuk vékony szeletekre.
Az összes hozzávalót öntsük bele egy nagy tálba, egy másik kis tálkában készítsük el a dresszinget. Az olívaolajat, a balzsamecetet, a mézet, a mustárt, a sót és a borsot jól keverjük el.
A dresszinget kis tálkában, a salátát frissen tálaljuk.
Fotó: Getty Images