Pihe-puha tejfölös, áfonyás süti: csak keverd egybe a hozzávalókat
A pompás, kevert áfonyás sütemény egyszerűen készül, kezdő fakanáltanoncok is sikerrel elkészíthetik.
Ha te is imádod az édes epret, ne csak magában falatozd, süteménybe sütve is isteni lesz, szaftossá teszi a tésztát. Az alábbi recept nagyon egyszerű, kezdők is összedobhatják, csak egybe kell keverni hozzá mindent, majd mehet is a sütőbe.
A tészta – az eper mellett – az olajtól és a joghurttól lesz szaftos és puha, napok múlva sem szárad ki. Hogy a gyümölcs ne csak a süti tetején álljon meg, a tésztát több részletben érdemes a formába önteni, és közé eperdarabokat szórni.
A süti viszonylag magas hőfokon és sokáig sül, így ha azt látod, a teteje nagyon barna, de a közepe még nyers, fedd le alufóliával, úgy süsd tovább.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Béleljük ki sütőpapírral egy 23 centis tortaforma alját, az oldalát vajazzuk ki.
Az epret tisztítsuk meg, a felét vágjuk egészen kis darabokra, a másik felét hagyjuk egészben.
A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy nagy tálban.
Egy másik tálban keverjük habosra a cukrot és a tojásokat, majd keverjük bele az olajat, a joghurtot, 60 ml citromlevet, a citrom héját és a vaníliát.
Keverjük egybe a száraz és a nedves hozzávalókat, míg csomómentes masszát nem kapunk.
A tészta felét öntsük az előkészített formába, szórjuk rá az apróra vágott epret. Öntsük rá a maradék tésztát, simítsuk el, majd a tetején rendezzük el az egész epreket.
Toljuk a sütőbe 45-50 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Ha a teteje túlzottan megbarnul, fedjük le fóliával, úgy süssük tovább.
Hagyjuk 10 percig hűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu