Isteni epres-rebarbarás kompót krémes vaníliafagyival és ropogós mandulával

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Süt a nap, melegszik a levegő, mindjárt itt a nyár. Kompót? Micsoda elvetemült ötlet? A kompót meleg, fűszeres és valahogy az egészről a tél jut eszünkbe. De én azt mondom, minden csak nézőpont kérdése.

A kompót szuper dolog. Egészséges, tápláló, könnyen emészthető. Nem véletlenül adják a betegeknek, a lábadozóknak. Szóval érdemes beiktatni az étrendünkbe - betegségtől függetlenül. A lényeg, hogy mindig szezonális alapanyagokból készítsük el. Szóval ne fahéjas almakompóttal próbálkozzunk a tavasz kellős közepén.

Túlérett eper?

A piac tele van isteni magyar eperrel. Friss, lédús, szuper alapanyag. Én mindig nagyobb mennyiséget veszek belőle. A szállítás során megsérült, túlérett darabokat kiválogatom, hogy ne induljon meg hamar a többség. A sérült, fáradt szemek sem végzik a kukában, hanem mennek a kompótba. Tökéletes így. Kevesebb ideig is kell főzni őket.

A szép és különleges rebarbara

A másik összetevő a rebarbara. Nagy kedvencem, gyönyörű, de fura szerzet. A jobb piacokon - például a Bosnyákon - ilyenkor mindig kapni. Én általában, ha kell, ha nem, felmarkolok egy adagot. Majd lesz belőle valami. Eperrel összefőzve isteni, meg se kell várni, hogy kihűljön.

Adjunk jéghideg, krémes vaníliafagyit mellé és szórjuk meg pirított mandulával.

Epres-rebarbarás kompót

kompot1

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 250 gramm eper
  • 500 gramm rebarbara
  • 1 darab citrom leve és héja
  • 100 gramm nádcukor
  • 1 teáskanál őrölt vanília
  • opcionális vaníliafagylalt
  • opcionális pirított mandula
Recept idők

Elkészítés:

Az epret megmossuk, a szárát letépjük, a nagyobb szemeket felezzük vagy negyedeljük. A rebarbarát megmossuk, a szárvéget levágjuk, kidobjuk. A többi részt feldaraboljuk. A rebarbarát, a cukrot, a citromlevet és héjat és a vaníliát egy lábasba tesszük, összekeverjük, öntünk alá 2 dl vizet. Felforraljuk, majd visszavesszük a lángot, és hozzáadjuk az epret is. Közepes lángon főzzük nagyjából 20 percig. Az idő elteltével ellenőrizzük a rebarbarát, az eper már biztosan jó. Ha még kemény, főzzük tovább 5-10 percig. Vaníliafagyival, pirított manduladarabokkal tálaljuk.

 Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük